Održana prva fudbalska utakmica između klubova

Rođen je 1716 godine Tomas Grej, engleski pesnik klasicističke škole, iako ga ljubav prema prirodi, dubina osećanja i simpatija prema običnom čoveku, kojima je prožeta njegova poezija, čine pretečom romantizma. Pesme mu se odlikuju savršenošću forme, te stoga, iako je napisao vrlo malo, zauzima visoko mesto u istoriji engleske poezije, a njegova „Elegija napisana na seoskom groblju“ smatra se jednom od najlepših poema na engleskom jeziku. Njegovu romantičnu pesmu „Bard“ prepevao je Zmaj. Umro je 1771. godine.

Održana je 1860 godine prva fudbalska utakmica između klubova, i to Hallam F.C. protiv kluba Sheffield F.C. na stadionu Sandygate Road u Sheffieldu, Ujedinjenom Kraljevstvu.

Džek Džonson je 1908 godine postao prvi crnac koji je osvojio titulu svetskog šampiona teške kategorije u boksu, kada je u 14. rundi nokautirao kanađanina Tomija Burnsa, na svetskom prvenstvu u Australiji. Džonson je titulu držao do 1915. godine.

Gari Kasparov je 1990 godine pobedio Anatolija Karpova i zadržao titulu prvaka sveta u šahu.

Pištolj Džeka Rubija kojim je ubijen Hari Li Osvald (atentator na predsednika Kenedija) prodat je 1991 godine na aukciji za 220.000 dolara.

Post Author: Milan

Ostavi komentar