Odpočelo je rušenje Berlinskog zida

Rođen je 1835 godine srpski kompozitor slovenačkog porekla Davorin Jenko, autor srpske himne „Bože pravde“, jedan od utemeljivača srpske muzičke kulture, član Srpske kraljevske akademije, horovođa i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Komponovao je muziku za oko 90 „komada s pevanjem“. Dela: opereta „Vračara“, uvertire „Kosovo“, „Srpkinja“, „Aleksandar“, „Đido“, „Milan“, fantazija „Prvo doba Srbije“, muzika za komade „Blago cara Radovana“, „Dobrila i Milenko“, „Dušan Silni“, „Miloš Obrenović“, „Seoba Srbalja“, „Pribisav i Božana“, „Za veru i slobodu“, „Mladost Dositejeva“, „Markova sablja“, „Proslavljanje kneza Mihajla“, „Knez Dobroslav“, „Izbiračica“, „Krvni mir“, „Merima“, „Divlji lovac“, „Ljubavno pismo“, „Četiri miliona rubalja“, „Čestitam“, „Potera“, „Saćurica i šubara“, „Vuk Branković“, oko 110 horskih kompozicija, 15 crkvenih kompozicija, solo pesme.

Osnovano je 1887 godine prvo zanatlijsko društvo u Srbiji, a dva meseca potom počeo je da izlazi sedmičnik „Srpski zanatlija“.

Francuski filozof i književnik Žan Pol Sartr odrekao se 1956 godine komunizma nakon upada Sovjeta u Mađarsku.

Nakon kraha socijalizma u Evropi, istočnonemačke vlasti ukinule su 1989 godine zabranu prelaska iz istočnog u zapadni deo i već uveče na hiljade građana se okupilo i otpočelo rušenje Berlinskog zida. Zid je izgrađen 1961. godine kao najopipljiviji simbol hladnog rata – gvozdene zavese koja je delila Evropu. Nakon izgradnje Berlinskog zida, oko 5.000 ljudi uspelo je da prebegne, ali se procenat znatno smanjivao jer je zid bio dobro čuvan. Čak 191 osoba izgubila je život pokušavajući da pređe preko zida koji je razdvajao Berlin.

Umro je 1991 godine Iv Montan, francuski šansonijer i glumac, bivši frizer, doker i metalski radnik. Sem na filmu, sa dosta uspeha nastupao je i kao dramski glumac u pozorištu. Filmovi: „Veštice iz Salema“, „Vrata noći“, „Nadnica za strah“, „Heroji su umorni“…

Održan je 1991 godine plebiscit srpskog naroda u BiH na kojem se za ostajanje u Jugoslaviji izjasnila većina Srba – gotovo svih 1,3 miliona.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar