Novi festival umetnosti u Kragujevcu

U organizaciji Spomen parka “Kragujevački oktobar“, u partnerstvu sa Narodnim muzejom i Studentskim kulturnim centrom, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, u galeriji Mostovi Balkana otvorena je izložba Prvog Međunarodnog bijenala umetnosti pod nazivom “ARTiJA”.

Cilj manifestacije koja će se održavati svake druge godine je da Kragujevac dobije prepoznatljivu međunarodnu likovnu manifestaciju o kojoj je ideja postojala više od decenije.

Izložba Prvog međunarodnog bijenala ima simboličan naziv “ARTiJA“ i izloženi su radovi na papiru i od papira. Više stotina umetnika iz Evrope i sveta, različitih generacija i estetskih pristupa okupila je kreativnost, eksperimentalnost i papir kao ideja, inspiracija, materijal, podloga.

Žiri u sastavu Dimitrije Pecić, doktor umetnosti, dekan i redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Dočka Kisova, doktor istorije umetnosti, muzejski savetnik Nacionalne galerije savremene umetnosti u Sofiji, Žarko Vučković, magistar slikarstva, redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, Sergej Alduškin, akademski slikar i osnivač Muzeja Marozkino u Rusiji i Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti i likovni kritičar, predsednik žirija, pregledao je preko trisotine radova i odabrao 112 autora i 120 radova.

Uručeno su tri nagrade za najbolje radove i tri specijalne nagrade žirija. Nagrade je uručio Zdravko Vučinić, predsednik žirija.

Prva nagrada pripala je Tomislavu Todoroviću iz Beograda za skulpturu od recikliranog papira. Sanja Crnjanski iz Beograda dobitnica je druge nagrade, a Marta Božik iz Poljske je dobila treću nagradu. Mirjana Savova iz Sofije, Gordon Piken iz Velike Britanije i Nevena Vićentić iz Niša dobitnici su specijalne nagrade žirija.

Izložbe Prvog Međunarodnog bijenala umetnosti “ARTiJA“ ljubitelji umetnosti mogu videti u galerijama Mostovi Balkana, Narodnog muzeja i Studentskog kulturnog centra do 30. jula.

 Izvor : Ritam grada

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar