Neron zapalio Rim, umro Petrarka

Na današnji dan 64. godine naše ere, u pozaru koji je prema legendi podmetnuo car Klaudije Cezar Avgust Germanik Neron, sto istorijski izvori ne potvrdjuju, Rim izgoreo gotovo do temelja. Neron za pozar optuzio hriscane i podvrgao ih surovim represalijama.

Italijanski pisac Francesko Petrarka, najznacajniji preteca renesanse, umro 18 jula 1374. Snazno uticao na italijansku i svetsku knjizevnost, ukljucujuci pesnike u Dubrovniku u 15. i 16. veku. Bavio se i istorijom i filozofijom.

1868. Postavljen Kamen-temeljac zgrade Narodnog pozorista u Beogradu, cemu je presudno doprinelo gostovanje glumaca iz Novog Sada, postavljen 18 jula 1868.  Odusevljen predstavom „Gospodje i gusari“, knez Srbije Mihailo Obrenovic obecao da ce o svom trosku podici zgradu i osnovati stalno pozoriste. Narodno pozoriste svecano otvoreno u oktobru 1869. prigodnim komadom „Posmrtna slava kneza Mihaila“.

Juznoafricki pravnik i drzavnik Nelson Rolihlahija Mandela, predsednik Juzne Afrike i vodja Africkog nacionalnog kongresa i borbe protiv Aparthejda, rođen 18 jula 1918. Rasisticki rezim Juzne Afrike ga 1962. osudio na 5 godina, a 1964. na dozivotnu robiju. Iz zatvora, posle ogromnog pritiska svetskog javnog mnjenja i javnosti Juzne Afrike, pusten 1990, a sef drzave postao 1994.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar