Nacisti otkrili i odveli u logor Anu Frank i njenu porodicu

Posle četvorogodišnjeg rata Austrije i Otomanskog carstva, potpisan je 1791 godine Svištovski mir, kojim je određena granica između tih dveju zemalja. Mirom su amnestirane Crna Gora, Bosna, Srbija, Vlaška i Moldavija i potvrđen je Beogradski mir iz 1739. Otomansko carstvo je obavezano da osigura plovidbu i trgovinu, a Austrija da evakuiše turska područja.

Umro je 1875 godine danski književnik Hans Kristijan Andersen. Andersen je postao opštepoznat u svetu književnosti po svojim bajkama. U oko 200 bajki obradio je čudesni svet vila, patuljaka, kraljeva i princeza.

U Nju Orleansu rođen je 1901 godine Luis Daniel Armstrong, veliki džez muzičar.

Srpska Vrhovna komanda uputila je 1914 godine proglas vojnicima u kom ih je upoznala sa namerama Austrougarske posle objavljivanja rata Srbiji. U proglasu se, pored ostalog, kaže: „Najveći zakleti neprijatelj naše države i našeg naroda iznenada i bez ikakvog razloga nasrnuo je besomučno na našu čast i na život… Vojnici! Posle sjajnih uspeha našeg oružja 1912. i 1913. godine koje nam je priznala cela Evropa, želeli smo da se naši ratnici u miru odmore i okrepe od silnih napora. Srbija je želela da se na miran način objasni i sporazume sa Austrougarskom o svim spornim pitanjima. Ali se, nažalost, odmah videlo da Austrougarska ne ide na to da sa nama pregovara. Mi smo s prezrenjem imali odbiti ovu sramotu koja je imala pasti na Srbiju, bacili je u lice onome ko je pokušao da uprlja sjaj i slavu našeg oružja. Stoga smo vas pozvali pod oružje, pod naše pobedonosne zastave. Uvereni smo da ćete i ovog puta na braniku otadžbine umeti da povećate slavu i glas našeg oružja i našeg junaštva…“, kaže se na kraju proglasa srpske vojne komande.

Na Berlinskoj Olimpijadi 1936 godine, američki atletičar Džesi Ovens skočio je 8 metara i 6 centimetara u dalj, osvojivši ukupno četiri zlatne medalje. Uvređen zbog pobede jednog crnca, Hitler je napustio olimpijski stadion.

Nacisti su 1944 godine otkrili Anu Frank i njenu porodicu koji su se od 1942. godine skrivali u strahu od deportacije u logor.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar