Logoraši logora „Crveni krst“ kraj Niša organizovali proboj

Aleksandar Selkirk, švedski moreplovac, prototip Robinsona Krusoa Danijela Defoa, spasen je 1709 godine posle četiri godine provedene na ostrvu Fernandez, gde je dospeo nakon brodoloma.

Rođen je 1809 godine Čarls Darvin, slavni engleski prirodnjak i fiziolog, tvorac materijalističke teorije koja razjašnjava proces nastanka živog sveta i posledice tog procesa. Od 1831. do 1836. učestvovao je u naučnoj ekspediciji broda „Bigl“ koju je opisao u knjizi „Put prirodnjaka oko sveta“. Putovanje je imalo presudan značaj za njegovo shvatanje o nestalnosti i promenljivosti organskog sveta. Glavna dela: „Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja“ (1859), „Promenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima“, „Poreklo čoveka“.

Prva vest prenesena je telefonom 1877 godine iz Bostona u Salem.

Rođen je 1882 godine srpski slikar Ljubomir Ivanović, pionir srpske grafike. Posle studija na Državnoj akademiji u Minhenu, bio je profesor Umetničke škole u Beogradu. U srpskom slikarstvu crtež je od pomoćne slikarske discipline razvio do samostalnog umetničkog dela. Njegovi izvanredni realistički crteži s motivima iz raznih krajeva naše zemlje imaju, uz umetničku, i izuzetnu dokumentarnu vrednost. Izradio je dve mape linoreza – „Stari Pariz“ i „Iz naših krajeva“ – i tri albuma crteža olovkom – „Iz Južne Srbije“, „Predeli Šumadije i Južne Srbije“ i „Jugoslovenski predeli“.

Prilikom bekstva iz koncentracionog logora u Crvenom krstu kraj Niša, u Drugom svetskom ratu su 1942 godine u obračunu s Nemcima poginula 42 logoraša, a 105 se dokopalo slobode. Nemci su u znak odmazde streljali 850 ljudi. Kroz logor je tokom rata prošlo oko 30.000 ljudi, a više od 10.000 streljano je na brdu Bubanj.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar