Krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš

Na današnji dan, 3 septembra 1658, umro je engleski državnik i vojskovođa Oliver Kromvel (Cromwell) vođa parlamentarnih snaga u engleskom građanskom ratu. Nakon pobede nad rojalistima, ukinuo je monarhiju i 1653. postao lord-protektor Engleske, Škotske i Irske. Dve godine posle njegove smrti monarhija je obnovljena.

Francuska skupština usvojila je ustav kojim je uspostavljena ustavna monarhija 3 septembra 1791.

Trećeg septembra 1806, Srbi su, u Prvom srpskom ustanku, kod Deligrada pobedili tursku vojsku, a vojvoda Stanoje Glavaš oslobodio je Prokuplje.

U Beogradu je 3 septembra 1821 umro rumelijski beglerbeg i beogradski vezir Marašli Ali-paša. Tokom Drugog srpskog ustanka postigao je sporazum sa ustanicima o prekidu neprijateljstava, a 1815. je sa knezom Milošem Obrenovićem sklopio sporazum prema kome su Srbi dobili ograničenu samoupravu.

U Moskvi je Nikolaj I Pavlovič Romanov krunisan za cara Rusije 3 septembra 1826.

Srpski arheolog Miloje Vasić, profesor Beogradskog univerziteta do 1955, član Srpske akademije nauka i umetnosti, rođen je 3 septembra 1869. Na osnovu iskopavanja preistorijskog lokaliteta u Vinči došao je do zaključka da podunavska kultura potiče iz Sredozemlja (Egejska kultura) i prednje Azije, a ne iz nordijskih zemalja.

Iz Beograda je krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš, prvoj u Srbiji 3 septembra 1884. Početak gradnje 21. juna 1881. obeležio je srebrnim budakom knez Milan Obrenović. Ispraćaju voza iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Voz je krenuo u 8.30, a u Niš je stigao u 18.23.

Kralj Jugoslavije Aleksandar I Karađorđević proglasio je 3 septembra 1931 oktroisani Ustav kojim je ozakonjena monarhistička diktatura, zavedena 6. januara 1929.

Na kružnoj stazi oko Kalemegdana, u Beogradu su 3 septembra 1939 održane do tada najveće međunarodne automobilske trke u Jugoslaviji.

Iskrcavanjem na Siciliju Osme britanske armije pod komandom fildmaršala Bernarda Loa Montgomerija (Law Montgomery), počeo je 3 septembra 1943 napad savezničkih trupa na Italiju u Drugom svetskom ratu.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar