Kralj Petar I Karađorđević položio zakletvu, Napoleon odpočeo invaziju Rusije

Englezi su 1665 godine promenili ime gradu Novi Amsterdam u Njujrok, nakon što su se Holanđani povukli.

Počela je 1812 godine Napoleonova neuspešna invazija na Rusiju.

Lewis Haslett je 1849 godine patentirao svoj pronalazak – gas masku.

Bombardovanjem iz topova, Mađari su 1849 godine do temelja uništili Novi Sad, gde je u požarima izgorelo oko 2.000 kuća, a u gradu je posle napada, od 20.000 stanovnika ostalo 6.000 ljudi. Napad je usledio pošto je hrvatski ban Josip Jelačić, gušeći Mađarsku revoluciju za račun Beča, umarširao u Novi Sad i napao Mađare na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kralj Petar I Karađorđević položio je 1903 godine, po dolasku iz Ženeve, zakletvu na ustav i otpočeo svoju vladavinu. Ovaj događaj predstavlja smenu dinastija na srpskom prestolu, jer je do Majskog prevrata (prema Julijanskom kalendaru, tada važećem u Srbiji; odigrao se u noći između 28. i 29. maja) na prestolu bio kralj Aleksandar Obrenović.

Rođena je 1929 godine Ana Frank, Holanđanka, žrtva fašističkog terora, koju su nacisti zatvorili zajedno sa roditeljima u koncentracioni logor u Bergen – Belzenu, gde je i umrla. Ostavila je dnevnik koji je pod naslovom „Zadnja kuća“ (kod nas „Dnevnik Ane Frank“) objavljen u Amsterdamu 1947. godine.

Na Malom Kalemegdanu u Beogradu osnovan je 1936 godine Zoološki vrt, u kojem je do 1941. sakupljeno oko 1.200 životinja. U nemačkom bombardovanju Beograda u Drugom svetskom ratu one su podelile sudbinu ljudi – 6. aprila 1941. mnoge su raznete avionskim bombama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar