Kragujevac popravlja položaj osoba sa invaliditetom

Lokalni akcioni plan za unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom za period od 2018. do 2020. godine koji je usvojilo Gradsko veće Kragujevca predvidja rešavanje problema pristupačnosti, socijalne i zdravstvene zaštite i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, saopšteno je danas.

Plan je napravljen u saradnji sa udruženjima soba sa invaliditetom koja su učestvovala u odredjivanju prioriteta za naredne tri godine sa ciljem da se poboljša njihov položaj u Kragujevcu, rekla je agenciji Beta članica Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Gordana Damnjanović.

Planirana je izrada rampi i pristupnih staza Centru za socijalni rad, Glavnoj pošti, Poštanskoj štedionici, Narodnoj banci, Policijskoj upravi, fakultetima i drugim objektima javne namene.

Predvidjena je i izgradnja taktilnih staza za slepe na frekventnim mestima i povećanje broja zvučnih semafora.

Planirano je „obaranje ivičnjaka“ na svim pešačkim prelazima u centru grada i u naseljima gde su udruženja osoba sa invaliditetom, izrada prilaznih staza i rampi za stambene zgrade u kojima žive osobe sa invaliditetom, povećanje broja posebnih javnih parkirališta za osobe koje koriste invalidska kolica.

U dokumentu je navedena potreba za zvučnu najavu stanica u autobusima javnog gradskog prevoza i najmanje po jedan niskopodni autobus na svim linijama u gradu.

Predvidjeno je unapredjenje finansiranja programa „Asistent u porodici“ za osobe sa autizmom, zatim usluge „predah smeštaj“, dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 25 godina i usluge ličnog pratioca za decu sa invaliditetom.

Medju merama u oblasti zapošljavanja su obuka osoba sa invaliditetom za izradu poslovnog plana i vodjenju poslova, obuka „Put do uspešnog preduzetnika“ i veća informisanost poslodavaca o subvencijama Nacionalne službe za zapošljavanje za prilagodjavanje radnih mesta za osobe sa invaliditetom.

 

Izvor:BETA

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar