Kragujevac „Partner Evropske nedelje lokalne demokratije 2022“

Grad Kragujevac dobitnik je priznanja „Partner Evropske nedelje lokalne demokratije 2022“ koje je u Strazburu na godišnjem koordinacionom sastanku u Palati Evrope uručeno Zoranu Mladenoviću, zameniku predsednika Skupštine grada.

Tema obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije tokom 2022. godine bila je zaštita životne sredine i učešće građana u lokalnim zajednicama u kojoj su učestvovale 64 lokalne i regionalne vlasti iz 19 zemalja. Srbija je bila jedna od tri najaktivnije zemlje, a Kragujevac i Bač poneli su titulu „Partnera Evropske nedelje lokalne demokratije“.

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnja panevropska inicijativa pokrenuta 2007.godine sa ciljem da podstakne učešće običnih ljudi u zemljama članicama Saveta Evrope i partnerskim zemljama. Koordinator inicijative je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

U 2022.godini Evropska nedelja lokalne demokratije zvanično je održana tokom cele godine a lokalne i regionalne vlasti, njihova nacionalna i evropska udruženja i mreže, organizovale su događaje uz podršku organizacija građanskog društva. Titulu „Partnera Evropske nedelje lokalne demokratije 2022“ Kongres je dodelio na osnovu podataka i primera dobre prakse građanskog učešća i poštovanja ljudskih prava na lokalnom nivou, podizanjem svesti lokalnih predstavnika o njihovim odgovornostima, kao i promovisanja transparentnosti, odgovornosti, građanskog angažovanja i kulturne raznovrsnosti.

Godišnja titula Partner Evropske nedelje lokalne demokratije ustanovljena je 2019, kako bi bili nagrađeni za najefektivnije aktivnosti tokom ENLD-a, kojom u Srbiji koordinira Stalna konferencija gradova i opština.

Post Author: Milan

Ostavi komentar