Kragujevac na III Međunarodnom patriotskom forumu u Rostovu-na-Donu

U Rostovu-na-Donu u organizaciji Rostovskog regionalnog patriotskog javnog pokreta „Putevi slave – naša istorija“ održava se III Međunarodni patriotski forum „Mirotvorstvo generacija u istorijskom pamćenju ruske države“. U ime grada Kragujevca na forumu je govorio Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Veliko mi je zadovoljstvo što danas mogu da se obratim na Forumu i pozdravim vas u ime gradonačelnika grada Kragujevca Nikole Dašića. Srpski i ruski narod vezuje prijateljstvo još od 12. veka ali ono što mi Kragujevčani uvek ističemo jeste da je nakon oslobađanja Srbije od Turske, do uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje, došlo baš u Kragujevcu, 23. februra 1838. godine, kada je tadašnji vladar Srbije Knez Miloš Obrenović primio u svoju rezidenciju prvog ruskog konzula Gerasima Vasiljeviča Vaščenka, rekao je u Petrašinović u svom obraćanju. On je istakao da je kroz istoriju Srbija uvek bila okrenuta ka Rusiji i podsetio na reči predsednika Vučića iz 2017. godine da mi „Rusiju vidimo kao jednog od naših ključnih partnera u budućnosti, a ne samo u prošlosti sa njenim velikanima kao što su Dostojevski, Jesenin i Puškin, koje bi vam spomenuo svaki Amerikanac, već vidimo Rusiju kao našeg partnera na političkom, ekonomskom i svakom drugom polju“.

Kragujevac je danas grad sa velikim industrijskim zonama, najboljim Univerizitetom u Srbiji, velikim brojem srednjih škola. Grad bogate kulturno-istorijske prošlosti u čiji je DNK utkan i deo ruskog genetskog koda jer velike zasluge za oslobađanje Kragujevca u Drugom svetskom ratu pripadaju vojnicima herojske crvene armije, zaključio je Petrašinović.

Forum se od 2019. godine održava uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, Rossotrudničestva, Moskovskog doma sunarodnika, Vlade Rostovske oblasti, Komande Južnog vojnog okruga, Komiteta za omladinsku politiku Rostovske oblasti, Uprave grada Rostov-na-Donu i okuplja učesnike iz velikog broja zemalja sveta.

Ove godine Forum se održava od 23. do 26. novembra i sto učesnika je prisustvovalo a više od 400 iz preko 50 zemalja učestvovalo putem internet platforme.

Na trećem Međunarodnom patriotskom forumu „Mirotvorstvo generacija u istorijskom pamćenju ruske države“ govorili su Zaharova Marina Vladimirovna, direktoka Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, Primakov Evgenij Aleksandrovič, šef Federalne agencije za Zajednicu nezavisnih država, za odnose sa sunarodnicima koji žive u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju (Rossotrudničestvo), Ustinov Vladimir Vasiljevič – opunomoćeni predstavnik Predsednika Ruske Federacije u Južnom federalnom okrugu I Gurba Vladimir Nikolajevič, zamenik opunomoćenog predstavnika predsednika Ruske Federacije u Južnom federalnom okrugu i druge zvanice.

Post Author: Milan

Ostavi komentar