Kapitulacijom Nemačke završen Drugi svetski rat

Rođen je 1265 godine najveći italijanski pesnik – Dante Aligijeri. Njegovo najznačajnije delo je „Božanstvena komedija“, u kom na više mesta pominje i naš narod, naše krajeve i srpskog kralja Milutina. Ostala dela: „Novi život“ (autobiografija u kojoj opisuje svoju ljubav prema Beatriče), „Gozba“, „O narodnom govoru“…

Kolumbo je 1502 godine isplovio iz Španije na svoje četvrto i poslednje putovanje u Novi svet.

Patentirana je 1899 godine mašina za košenje trave.

U Beogradu je 1901 godine radi ostvarenja narodnog ideala – ujedinjenja srpstva – osnovana tajna organizacija „Ujedinjenje ili smrt“, kasnije nazvana „Crna ruka“, čije su vođe bili Dragutin Dimitrijević Apis, Ilija Radivojević i Bogdan Radenković. Organizacija je predviđala upotrebu nasilja u rušenju Otomanske imperije i Austrougarske.

Potpisivanjem akta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke u razrušenom Berlinu, zvanično je 1945 godine završen Drugi svetski rat. Tekst o bezuslovnoj kapitualciji potpisali su feldmaršal Vilhem Kajtel, general Hans Jirgen Štumpf i admiral Hans Georg fon Frideburg, a sa savezničke strane ruski maršal Georgij Žukov i saveznički general Artur Teder. Tim činom okončan je najstrašniji ratni sukob u istoriji čovečanstva u kojem je učestvovala 61 zemlja sa ukupno 2,1 milijardom stanovnika ili 96% svetskog stanovništva. Ratni vihor je odneo oko 50 miliona života, od kojih su oko 30 miliona bili civili. Samo u nacističkim logorima, umoreno je oko 12 miliona ljudi. Materijalna razaranja su nemerljiva.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar