Jurij Gagarin postao prvi čovek koji je u kosmičkom brodu obleteo zemlju

Prilikom četvrtog krstaškog pohoda opljačkan je 1204 godine Konstantinopolj (Carigrad, danas Istambul).

Počelo je 1890 godine uređivanje beogradske Botaničke bašte na Paliluli. Prva Bašta podignuta je 1855. u dvorištu Konaka knjeginje Ljubice Obrenović. Na molbu srpskog prirodnjaka Josifa Pančića, ministarstvo prosvete Srbije je 1874. odredilo mesto za Botaničku baštu na kraju Dunavske ulice, ali je ona uništena 1888. prilikom izlivanja Dunava. Tada je kralj Milan Obrenović poklonio gradu imanje na Paliluli, pod uslovom da Botanička bašta bude nazvana Jevremovac, u znak sećanja na kraljevog dedu Jevrema.

U avionskom udesu u Grčkoj poginuo je 1941 godine srpski istoričar Vladimir Ćorović, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske kraljevske akademije. Austrougarske okupacione vlasti su ga u Prvom svetskom ratu osudile na Banjalučkom veleizdajničkom procesu na osam godina robije. Posle oslobođenja zemlje, bio je član Narodnog veća u Zagrebu i Privremenog narodnog predstavništva u Beogradu. Dela: „Istorija Jugoslavije“, „Uzajamne veze i uticaj kod slovenskih zapisa“, „Podela vlasti između Milutina i Dragutina“, „Spisi sv. Save“…

Jurij Aleksejevič Gagarin, sovjetski kosmonaut, postaje 1961 godine prvi čovek koji je Zemlju obleteo u kosmičkom brodu – satelitu Vostok 1. Let je trajao 108 minuta. Gagarin je poleteo sa kosmodroma „Bajkonur“, a spustio se nadomak sela Smelkova južno od Saratova.

Olimpijski komitet SAD-a proglasio je 1985 godine bojkot Olimpijskih igara u Moskvi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar