Izgoreo cepelin „Hindenburg“, otvoren tunel ispod Lamanša

U manastiru Mileševa sahranjene su 1237 godine mošti Rastka Nemanjića – Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je umro 27. januara 1235. u Velikom Trnovu u Bugarskoj. Turci su 1594. izvadili mošti i spalili ih na Vračaru u Beogradu.

Pljačka Rima 1527 godine prilikom koje su habsburške trupe pod vojvodom Karlom Burbonskim zauzele i opljačkale Rim i pobile oko 4.000 njegovih stanovnika.

U Ostružnici 1804 godine kod Beograda održana prva Skupština predstavnika celog pobunjenog naroda u Beogradskom pašaluku – Skupština u Ostružnici.

Nemački cepelin Hindenburg je 1937 godine izgoreo u požaru dok je pokušavao da pristane u mornaričku bazu Lejkherst u Nju Džerziju, odnevši živote 36 osoba.

U Cazinskoj krajini počinje 1950 godine ustanak seljaka tvz „Cazinska Buna“ sa napadom na nekoliko zemljoradničkih zadruga i razoružavanjem nekoliko policajaca, oružano su napali i gradove Velika Kladuša i Cazin. Seljaci su se bunili protiv nepravednih i agresivnih metoda “narodne vlasti” prilikom “otkupa” poljoprivrednih proizvoda i protiv raznoraznih fizičkih i psihičkih maltretiranja odbornika “narodnih odbora” i predstavnika organa vlasti. Pobuna je od strane nadmoćnih snaga JNA ubrzo ugušena, a “narodna vlast” se žestoko obračunala sa ustanicima: 15-ak ustanika je osuđeno na smrt i strijeljano, a na desetine je osuđeno na kazne zatvora i “društveno korisnog rada” na vremenski perod od nekoliko mjeseci pa do 20 godina. Ovo je bio jedini i zadnji ustanak protiv režima u Jugoslaviji.

U Splitu su 1991 godine izbile demonstracije protiv JNA u kojima je ubijen vojnik Saško Gešovski.
Otvoren je 1994 godine tunel ispod Lamanša.

Post Author: Milan

Ostavi komentar