Havaji postali 50. država u okviru SAD-a

Rođen je 1165 godine Filip II Avgust, francuski kralj 1180-1223. Ojačao je kraljevsku vlast i uspešno ratovao protiv engleskog kralja Jovana bez Zemlje, kojem je oteo vlast u zapadnoj Francuskoj (Normandija). Učestvovao je i u III krstaškom ratu. Za njegove vladavine, otpočelo je zidanje Bogorodičine crkve u Parizu (Notre Dame) i osnovan je Univerzitet u Parizu (1208).

Umro je 1958 godine srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristić, obdareni polifoničar koji je osnovno nadahnuće crpao iz narodnih motiva, jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, dirigent Narodnog pozorišta, direktor Opere, član Srpske akademije nauka i umetnosti i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije. Muzičko obrazovanje stekao je u Beogradu, Rimu, Beču, Lajpcigu, Moskvi i Parizu. Dela: orkestarska „Simfonijska fantazija“, „Rapsodija“, „Vranjanska svita“, „Poema zore“, „Marš slobode“, „Skice za klavir“, muzička drama „Suton“, balet „Ohridska legenda“, oratorijum „Vaskresenje“, scenska muzika za drame „Čučuk Stana“, „Sunce“, „Lazarevo vaskrsenje“, „Uobraženi bolesnik“, „Hamlet“, „Večiti mladoženja“, „Bura“, horovi, solo pesme.

Američki predsednik Dvajt Ajznehauer potpisao je 1959 godine proklamaciju kojom Havaji postaju 50. država u okviru SAD-a. Predsednik je istovremeno izdao naređenje da se američkoj zastavi doda još jedna zvezdica – simbol nove države.

Uvedeno je 1963 godine vandredno stanje u Južnom Vijetnamu.

Prvi put je 1972 godine jedan balon preleteo Alpe.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar