General Žukov pokrenuo sovjetsku kontraofanzivu kod Staljingrada

Kristofor Kolumbo otkrio je 1493 godine Portoriko na svom drugom putovanju.

Umro je 1828 godine Franc Šubert, austrijski kompozitor i jedan od najznačajnijih predstavnika muzičkog romantizma, svakako najistaknutiji kompozitor lida. Živeo je i radio u Beču. Komponovao je nekoliko stotina solo pesama, među kojima su i ciklusi „Lepa mlinarica“, „Zimsko putovanje“, „Labudova pesma“, zatim opere, operete, scensku muziku za „Rozamundu“, simfonije (najpoznatija je „Nedovršena u H-molu“), „Moments musicaux“ za klavir, kamernu muziku…

Sovjetski general Georgij Žukov, pokrenuo je 1942 godine operaciju Uran, veliku sovjetsku kontraofnazivu koja je promenila tok bitke za Staljingrad.

Pele je 1969 godine postigao svoj 1000. gol na fudbalskoj utakmici protiv Tima „Vasko de Gama“ na Marakani u Rio de Ženeiru. Jedan od najvećih svetskih fudbalera, Pele je rođen 1940. godine u Brazilu kao Edson Arantes do Nascimento. Sa samo 17 godina odveo je nacionalnu reprezentaciju do pobede na Svetskom prvenstvu, postigavši dva gola u finalnoj utakmici protiv Švedske. Još dva puta je nacionalni tim Brazla bio svetski prvak zahvaljujući Peleu, a njegov matični klub „Santos“ osvojio je tri nacionalna klupska prvenstva, dva kupa Južne Amerike i titulu klupskog svetskog šampiona 1963. godine. Pele je objavio da se povlači iz fudbala 1974. godine, ali je 1975. potpisao sedam miliona dolara vredan ugovor sa timom „New York Cosmos“. Ovaj tim odveo je u Ligu šampiona i učinio mnogo za promovisanje fudbala u SAD-u. Prvog oktobra 1977. odigrao je poslednju utakmicu, i to protiv svog starog tima „Santosa“. U toku svoje duge karijere, Pele je postigao 1282 gola u 1363 utakmice.

Američki predsednik Ronald Regan i sovjetski predsednik Mihail Gorbačov sastali su se 1985 godine prvi put.

Post Author: Milan

Ostavi komentar