Džek Rubi ubio Li Osvalda, sud poništio pobedu koalicije „Zajedno“ u Beogradu

Rođen je 1632 godine Baruh Spinoza, holandski filozof, materijalist. Polazeći od Dekarta, izgradio je racionalistički monističko-materijalistički, ali metafizički filozofski sistem. Znatno je uticao na kasniji francuski materijalizam. Dela: „Etika“, „Teološko-politički traktat“ i „Traktat o usavršavanju intelekta“.

Objavljeno je 1859 godine delo slavnog engleskog prirodnjaka i fiziologa Čarlsa Darvina, „Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja“, u kojem naučnik razjašnjava proces evolucije živog sveta i posledice tog procesa.

U Drugom svetskom ratu počela je 1941 godine nemačka ofanziva na Užice. Odstupnicu glavnine partizanskih snaga branio je Radnički bataljon i u neravnopravnoj borbi; pet dana kasnije je na brdu Kadinjača, 14 kilometara zapadno od Užica, poginulo 180 branilaca.

U 12:20 posle podne, 1963 godine, u podrumu policijske stanice u Dalasu, Džek Rubi ubio je Harvija Li Osvalda, navodnog atentatora na predsednik Kenedija. Ubistvo je igrom slučaja uživo prenošeno na televiziji.

Probijena je 1980 godine leva cev tunela „Vračar“ novog železničkog čvora u Beogradu. Tunel dug 3.504 metara građen je četiri godine i dva dana.

Sud je 1996 godine poništio rezultate lokalnih izbora, prema kojima je opoziciona koalicija „Zajedno“ osvojila većinu u Skupštini Beograda.

Post Author: Milan

Ostavi komentar