Dogodio se „Martovski pogrom“ Srba na Kosovu

Završetak Bostonske čajanke 1776 godine – Britanci otišli iz grada jer je George Washington postavio vojsku.

Parlament ujedinjene Italije proglasio je 1861 godine kraljevinu, a Vitorija Emanuela II kraljem Italije.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i zemlje Beneluksa potpisali su 1948 godine Briselski ugovor o osnivanju Zapadnoevropska unija.
Elvis Presley kupio je 1957 godine imanje Graceland u saveznoj državi Tennessee za 102 500 dolara. Imanje je ime dobilo po graditeljevoj kćeri Grace. Nakon što je Elvis umro i pokopan na imanju, Graceland je postao ‘meka’ za sve ljubitelje popularne muzike. Opevao ga je, među ostalim, Paul Simon u pesmi i albumu ‘Graceland’ iz 1986. Od privatnih zdanja, danas beleži najviše poseta godišnje u SAD-u nakon Bele kuće.
Dalaj Lama pobegao 1959 godine s Tibeta u Indiju.
U erupciji vulkana Agung na indonežanskom ostrvu Bali život je 1963 godine izgubilo najmanje 11.000 ljudi.
Na Kosovu 2004 godine izbile masovne demonstracije Albanaca, povodom utapanja dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra, koje su potom prerasle u dvodnevno nasilje tokom kojeg je 19 lica ubijeno (11 Albanaca i osam Srba) a povređeno više od 900 osoba, među kojima su i pripadnici međunarodne i kosovske policije. Uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća na Kosovu, 29 crkava i manastira, a više stotina Srba je napustilo svoje domove. Zbog napada na srpske enklave u gradovima u Srbiji izbili protesti više hiljada ljudi, a u centru Beograda i Niša zapaljene su džamije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar