Dogodilo se organizovano bekstvo zatvorenika iz logora „Crveni krst“ u Nišu

Aleksandar Selkirk, švedski moreplovac, prototip Robinsona Krusoa Danijela Defoa, spasen je 1709 godine posle četiri godine provedene na ostrvu Fernandez, gde je dospeo nakon brodoloma.

Rođen je 1809 godine Čarls Darvin, slavni engleski prirodnjak i fiziolog, tvorac materijalističke teorije koja razjašnjava proces nastanka živog sveta i posledice tog procesa. Od 1831. do 1836. učestvovao je u naučnoj ekspediciji broda „Bigl“ koju je opisao u knjizi „Put prirodnjaka oko sveta“. Putovanje je imalo presudan značaj za njegovo shvatanje o nestalnosti i promenljivosti organskog sveta. Glavna dela: „Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja“ (1859), „Promenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima“, „Poreklo čoveka“.

Prilikom bekstva iz koncentracionog logora u Crvenom krstu kraj Niša 1942 godine, u Drugom svetskom ratu su u obračunu s Nemcima poginula 42 logoraša, a 105 se dokopalo slobode. Nemci su u znak odmazde streljali 850 ljudi. Kroz logor je tokom rata prošlo oko 30.000 ljudi, a više od 10.000 streljano je na brdu Bubanj.

Kit Ričards i Mik Džeger uhapšeni su 1967 godine zbog droge.

Post Author: Milan

Ostavi komentar