Dogodila se velika eksplozija u srednjevekovnoj tvrđavi u Smederevu

Zabeležen je 1805 godine prvi tornado u južnom Ilionoisu, poznatom kao Dolina tornada.

Srpski knez Miloš Obrenović postavio je 1837 godine prve ekonome (agronomi), čiji je zadatak bio da savetuju seljake i nastoje da svaki od njih zaseje određenu količinu pšenice, ovsa, ječma, kukuruza, krompira.

Rođen je 1887 godine srpski lekar Kosta Todorović, stručnjak za zarazne bolesti, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti i Nacionalne akademije za medicinu u Parizu. Napisao je više od 150 radova na srpskom i na stranim jezicima. Značajan je i njegov rad na bibliografiji jugoslovenskih publikacija iz mikrobiologije, imunologije, epidemiologije i higijene. Dela: „Udžbenik akutnih i infektivnih bolesti“, „Priručnik za lečenje tuberkuloznog meningitisa“.

Rođen je 1898 godine Federiko Garsija Lorka, španski pesnik iz Granade. Njegov arijelski lirizam pun najsmelijih obrta, neočekivanih metafora, zrelo osećajan i detinje bezazlen, lirizam koji crpe snagu iz andaluzijskog tla – ostaje neponovljiva umetnost. U želji da približi klasike narodu, stvorio je putujuće pozorište i s njim obilazio najzabačenije krajeve Španije. Glavna dela: „Ciganski Romansero“, „Pesnik u Njujorku“, „Tameritski divan“, „Krvave svadbe“, „Dom Bernarde Albe“…

U detonaciji oko 450 vagona municije i drugog eksploziva koje su u srednjovekovnoj trvrđavi u Smederevu lagerovali nemački nacistički okupatori 1941 godine u Drugom sveskom ratu, poginulo je približno 4.000 ljudi. Od siline eksplozije koja je u 14:20 časova potresla ceo grad i okolinu, srušeno je 445 kuća i oštećeno više od 2.000. Uzrok eksplozije ostao je nepoznat.

Sirhan Sirhan je izvršio 1968 godine atentat na senatora Bobija Kenedija, koji je sutradan preminuo.

Post Author: Milan

Ostavi komentar