Dogodila se tragedija navijača na stadionu „Heysel“

Turci su 1453 godine osvojili Carigrad; taj događaj ujedno je označio kraj Vizantijskog carstva.

Poginuo je 1500 godine portugalski moreplovac Bartolomej Dijaz, kada je njegov brod u blizini Rta dobre nade na krajnjem jugu Afrike potonuo usled jake bure.

Rođen je 1879 godine srpski pisac Kosta Abrašević, radnički pesnik koji je, budući pripadnik srpske socijaldemokratije, i poeziju shvatao kao sredstvo za postizanje socijaldemokratskih ciljeva. Njegovi umetnički neuobličeni stihovi – što u prvom redu valja pripisati činjenici da je stvarao izuzetno mlad (umro je u 19. godini) – prožeti su ljubavlju prema trudbenicima. Ime Abrašević nose mnoga kulturno-umetnička društva u Srbiji. Pesme: „Zviždi vetre“, „Svet je nama otadžbina“, „Bratstvo“, „Crvena“.

Na Sutjesci se 1943 godine u Drugom svetskom ratu deo partizanskih jedinica i Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije probio iz obruča 130.000 nemačkih, italijanskih, bugarskih i hrvatskih vojnika, koji su u Petoj neprijateljskoj ofanzivi (nemački naziv „Operacija Švarc“) pokušali da unište glavninu partizanskih snaga.

U Briselu je 1985 godine na fudbalskom stadionu „Heysel“, u sukobu engleskih i italijanskih navijača, 39 lica izgubilo život, a preko 500 je bilo povređeno. Nakon ovog incidenta, engleskim klubovima je sledećih pet godina bilo zabranjeno učešće na evropskim takmičenjima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar