Cezar izvršio invaziju Britanije, formirana banovina Hrvatska

55. p. n. e. – Rimske snage, predvođene Cezarom, izvršile su invaziju na Britaniju.

Na Cetinju je 1887 godine rođen princ Đorđe Karađorđević, najstariji sin kralja Petra koji se 1909. godine odrekao prava prestolonasleđa u korist svog mlađeg brata Aleksandra. Međutim, ubrzo zatim princ Đorđe počeo je da se poziva na neustavnost te odluke i započeo aktivnost za povratak na položaj prestolonaslednika. Godine 1912, upućen je u sanatorijum za duševno obolele u Švajcarskoj, a od 1925. godine biva zatočen u duševn godine oj bolnici Toponica kod Niša. Oslobodili su ga Nemci 1941. godine, a umro je u Beogradu 1972. godine.

Rođen je 1899srpski pisac Radojko Jovanović, poznat kao Rade Drainac, boem, buntovni anarhoindividualista, večiti putnik zaljubljen u daleke horizonte, autor neposrednih lirskih ispovesti. Dela: zbirke pesama „Modri smeh“, „Erotikon“, „Lirske minijature“, „Dah zemlje“, pripovetke „Srce na pazaru“, roman „Španski zid“.

U SAD-u je 1920 godine usvojen 19. amandman, kojim je ženama priznato pravo glasa.

Objavljen je 1939 godine sporazum jugoslovenskog premijera Dragiše Cvetkovića i vođe Hrvatske seljačke stranke, Vladimira Mačeka, i uredba o ustanovljenju banovine Hrvatske. U njen sastav ušle su Savska i Primorska banovina i srezovi Dubrovnik, Šid, Ilok, Brčko, Gradačac, Derventa, Travnik i Fojnica, koji nikad dotad nisu bili deo Hrvatske.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar