Britanska mornarica evakuisala savezničku vojsku iz Denkerka

Rođen je 1859 godine srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, član Srpske akademije nauka, prvi srpski slikar koji je stekao evropsku reputaciju. Najveći deo života proveo je u Beču, gde je umro 1957. Bio je izvanredan poznavalac slikarskog zanata i inspirisao se srpskom nacionalnom istorijom. Naslikao je velike ikonostase u Sabornoj crkvi u Novom Sadu i crkvi u Dolovu i portretisao više vladara i crkvenih dostojanstvenika. Radio je i folklorne i istorijske kompozicije, uključujući „Seobu Srba“, „Proglašenje Dušanovog zakonika“, „Takovski ustanak“, „Mačevanje“, „Kićenje neveste“.

Rođen je 1884 godine srpski pisac Milutin Uskoković, autor lirskog temperamenta, u čijim se delima sukobljavaju romantizam i moderno shvatanje sveta. Završio je prava u Beogradu i doktorirao u Ženevi. Prilikom povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu 1915, izvršio je samoubistvo. Pokušao je da stvori tzv. beogradski društveni roman, ulazeći u dramatične sudare ličnosti s gradskom sredinom, ali je više prikazivao unutrašnja stanja intelektualaca nego kompleksnu sliku vremena. Dela: romani „Došljaci“, „Čedomir Ilić“, zbirka pripovedaka „Kad ruže cvetaju“, crtice „Pod životom“, „Vitae fragmenta“.

Henri Ford je 1896 godine provozao svoj prvi model automobila ulicama Detroita.

Britanska mornarica je završila sa evakuisanjem 234.000 engleskih i 112.000 francuskih vojnika iz Denkerka za samo šest dana, i to pored žestokih i neprekidnih nemačkih napada i bombardovanja. U operaciji je učestvovao veliki broj brodova i motornih čamaca svih kategorija.

Održani su 1989 godine prvi slobodni izbori u istočnoj Evropi za 40 godina. Bili su to izbori u Poljskoj.

Post Author: Milan

Ostavi komentar