Adolf Hitler izvršio samoubistvo, Monika Seleš ubodena nožem

Prvi put se 1722 godine pominje igra pod nazivom bilijar.

Džordž Vašington je 1789 godine inaugurisan za prvog predsednika SAD-a.

Italijan Pellegrini Turri konstruisao je 1808 godine prvu mašinu za kucanje.

U Parizu su 1915 godine, za vreme Prvog svetskog rata, srpski, hrvatski i slovenački političari, izbegli iz Austrougarske, osnovali Jugoslovenski odbor radi pokretanja akcije na međunarodnoj sceni za oslobođenje jugoslovenskih krajeva od Habzburške monarhije i ujedinjenje tih krajeva sa Srbijom i Crnom Gorom.

Delovi 45. divizije Jugoslovenske armije koji su progonili već razbijene nemačke i hrvatske jedinice, u Drugom svetskom ratu oslobodili su 1945 godine ustaški koncentracioni logor Jasenovac, u kojem je likvidirano najmanje 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Prilikom povlačenja, ustaše su masakrirale logoraše, tako da ih je jedva stotinak dočekalo oslobodioce. Jasenovac je tokom rata bio najveća „fabrika smrti“ na Balkanu, „fabrika“ koja je punom parom radila od leta 1941, pri čemu je jedinice pod komandom Josipa Broza nisu ni najmanje ometale.

Adolf Hitler i Eva Braun izvršili su 1945 godine samoubistvo u bunkeru Rajhs kancelarije.

U Beogradu je 1953 godine za posetioce otvoren Železnički muzej, prvi te vrste u Jugoslaviji, osnovan u februaru 1950.

Na teniskom terenu u Hamburgu 1993 godine prvu zvezdu svetskog tenisa, Moniku Seleš, tada Jugoslovenku, nožem je ubo navodno umno poremećeni navijač nemačke teniserke Štefi Graf. Napadač je ostao nekažnjen, zahvaljujući skandaloznim presudama nemačkog suda.

Post Author: Milan

Ostavi komentar