Raspisan konkurs za izbor najboljih literarnih radova o svom gradu – „Đurđevdanski venac“

„Đurđevdanski venac“ naziv je literarnog konkursa za osnovce i srednjoškolce koji je Grad Kragujevac ove godine raspisao prvi put.

Konkurs je otvoren od 1-28. februara, a teme su. „Ulicama prestonog Kragujevca“, „Kragujevac – to sam ja“ i „Kragujevac – duša s tragovima vremena koja prolaze njime“. Autori najboljih radova, po tri rada iz svake starosne kategorije biće nagrađeni novčanim nagradama, a stručna komisija će proglasiti i dobitnika nagrade ovogodišnjeg konkursa koji će dobiti specijalnu nagradu  – Statuetu Đurđevdanskog venca.

Konkurs se sprovodi u saradnji sa Školskom upravom i osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Kragujevca. Opredeljen je i  nagradni fond u iznosu od 250 000 dinara.

Teme konkursa imaju za cilj podizanje svesti kod mladih o značaju kulturno-istorijskog nasleđa ali i podsticaj da istražuju i više zavole svoj grad.

Smatram da je važno da mladi znaju koji su to događaji koji su obeležili istoriju grada Kragujevca. Na taj način se čuva ne samo kulturno nasleđe nego i vrednosti koje treba da se prenose, sa generacije na generaciju.

Ako ovim konkursom  podstaknemo barem jednog učenika da počne da se bavi literarnim stvaralaštvom, smatraću to uspehom. To je način da se stvori bolje i podsticajnije okruženje u gradu za sve one koji su kreativni, imaju ideje, žele da stvaraju i vole svoj grad – kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar