Agencijski rad- iznajmljivanje ili izrabljivanje radnika?

Uz podršku Ulof Palme Centra, u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma u saradnji sa kragujevačkim Samostalni sindikatom, u Kragujevcu je održana tribina na temu “Agencijski rad – iznajmljivanje radnika”.

Zakonom o agencijskom zapošljavanju koji je ušao u skupštinski proceduru, nisu obezbeđeni svi instrumenti dostojanstvenog rada i takav zakon nema smisla u jednoj zemlji koja ima visoku nezaposlenost i niske zarade, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić.

Iako nije bio usaglašen na Socijalno-ekonomskom savetu., Vlada je odlučila da ga usvoji bez obzira na brojne zamerke sindikata, posebno na činjenicu da on ne predviđa ograničenja u zapošljavanju preko agencija. To praktično znači da  svi radnici u preduzeću mogu da budu zaposleni preko agencija, što može da ima dugoročne i katastrofalne posledice na život u Srbiji.

Vi danas radite u agenciji koja ima samo kancelariju, oni vas upućuju kod drugog poslodavca  sa kojima nemate ugovor o radu. Poslodavac dakle nema nikakav odnos sa vama i može da kaže – sutra nisi tu“ rekao je Ristić i dodao je da agencija i poslodavac imaju ugovor o ustupanju radnika poslodavcu-korisniku i zaposleni, navodno, treba da ima istu zaradu kao uporedni radnik kod poslodavca-korisnika, što je u praksi nerealno i neostvarivo .

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar