Smenjen direktor Narodnog muzeja

Odlukom odbornika Skupštine grada, istoričar Nenad Đorđević smenjen je sa mesta direktora Narodnog muzeja u Kragujevcu. Kao razlozi za smenu navdeni su krivična prijava koju je protiv Đorđevića podneo Mladen Knežević, predsednik Upravnog odbora ustanove zbog navodnog falsifikovanja potpisa na finansijskom planu Narodnog muzeja, kao i kašnjenje dokumenata koje muzej dostavlja Skupštini grada.

Đorđević je završio Filozofski fakultet u Beogradu. Radio je kao profesor istorije u Prvoj i Drugoj kragujevačkoj gimnaziji. Od 2001. do 2004. godine, bio je direktor Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, a vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida od 2002. do 2013. godine, te kustos-istoričar u Spomen-parku „Kragujevački oktobar“. Bio je šef muzejske službe u Spomen-parku od 2014. do 2015. godine.

Za direktora Narodnog muzeja u Kragujevcu postavljen je 2015. godine. Bio je član Demokratske stranke, potom LDP-a, pa opet DS-a, a pre imenovanja na funkciju direktora bio je angažovan u Timu za kulturu Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Zanimljivo je da je predlog odluke o smeni Đorđevića stigao kao dopuna materijala za sednicu lokalnog parlamenta i to neposredno uoči zasedanja.

Novi direktor Miloš Jurišić, diplomirani arheolog iz Kragujevca. Od decembra 2015. godine radi u Narodnom muzeju, 2014. i 2015. godine bio je član Upravnog odbora Spomen parka “21. oktobar”, a od 2015. godine predsednik ovog tela. Koordinator je manifestacije Noć muzeja.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar