Večars proocija nove knjige dr Neleta Karajlića

Promocija nove knjige dr Neleta Karajlića „Solunska 28“ biće održana večeras, ponedeljak 9 decembar, u sali kragujevačkog PMF-a.

Drugi deo nagrađenog romana „Solunska 28“ dr Neleta Karajlića, sasvim izvesno, nije izneverio ni svoju publiku ni svoje junake. Zanimljiva i uzbudljiva priča o sudbini likova koji su preživeli Prvi svetski rat nateraće čitaoca da i nastavak pročita u jednom dahu.Roman počinje šestoaprilskim bombardovanjem Beograda 1941. Noć pre toga za porodičnom trpezom, u očekivanju Vaskrsa, otvaraju se nemiri uzajamnih ljubavi, erotske, porodične i prijateljske, čime se najavlju izdaje, sugerisane i podnaslovom dela. Kuća porodice Janković ranije obeležena životnom energijom i rađanjem, otvorila je sada vrata smrti, bolestima i razdorima. Klupko međuljudskih odnosa još više je zamršeno, pa bačeno usred okupiranog Beograda. Tu su se upleli i zaljubljeni nacisti, komunisti i gerila, saradnici okupatora, pohotni i pohlepni izdajnici koji žude za osvetom. Tragičnu atmosferu zarobljenog grada i njegovih poniženih stanovnika dočarava setna melodija Lili Marlen, prvi put emitovana sa talasa Radio Beograda. Tako, zavodnička moć umetnosti, slikarstva, filma ili muzike, kao i u prethodnoj knjizi, određuje zaplete i psihologiju junaka. Različita iskušenja, borba pojedinaca sa sopstvenim strastima i slučajnostima sudbine, prate se kroz odnose udvojenih karaktera: muzičara Lacija i Olivera, blizanaca Vlade i Branka, gestapovaca Jirgena i Oskara. Udvojeni junaci smešteni su u udvojeni svet, u kojem se prožimaju ovostranost i onostranost, život i smrt, dobro i zlo.

Dr Nele Karajlić je rođen u Sarajevu 1962. godine kao Nenad Janković. Završio je Drugu sarajevsku gimnaziju, studirao orijentalistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Multimedijalni je umetnik koji se bavi muzikom, filmom, televizijom, pozorištem i književnošću.

Promocija nove knjige dr Neleta Karajlića, u organizaciji Studentskog kulturnog centra, počinje u 20 sati.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar