U Kinoteci utorkom „Fantom slobode“

Ciklus filmova Luisa Bunjuela u Kinoteci utorkom kragujevačkog Doma omladine nastavlja se večeras projekcijom filma „Fantom slobode“.“Fantom slobode“‘ jedan je od najoriginalnijih i najzabavnijih filmova u istoriji kinematografije. Bunuel i Carriere osmislili su ga prepričavajući jedan drugome snove. Snovi i motivi koji su Bunuela proganjali celi život uokvireni su dosledno provedenom dramaturgijom slučajnosti.
Film započinje scenom iz 1808., u Toledu koji su okupirale Napoleonove trupe. Streljački vod izvršava kaznu nad grupom španskih pobunjenika, a vojska se ulogorila u katoličkoj crkvi koju skrnave pijančevanjem. Nakon nevolja sa statuama lokalnog plemićkog para, zapovednik za osvetu naredi ekshumaciju i otkriva da je ženino lice začuđujuće očuvano.

Sledeća nas scena vraća u savremeno doba: dadilja sedi i čita u parku, a deca koju čuva od nepoznatog čoveka dobijaju fotografije koje će kasnije zgroziti njihove roditelje. Dadilja je otpuštena, a oca čekaju čudnovati događaji u noći nakon kojih će se obratiti lekaru…

Projekcija počinje u 21 sat, ulaz slobodan.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar