Skulpture Julijane Protić u Malom likovnom salonu

Iložba skulptura iz serije „Organika“ beogradske akademske vajarke Julijane Protić biće svečano otvorena večeras, četvrtak 28 novembar, u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Julijana Protić radila je kao docent na predmetu Modelovanje na kragujevačkom FILUM-u, sada je zaposlena na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Doktorirala je na temu iz oblasti digitalne umetnosti. Na nekim predhodnim izložbama Julijana Protić je sprovodila istraživanja koja su se  ticala vajanja u virtuelnom prostoru, odnosno oblikovanja formi zvukom. Zapravo je zvuk bio podsticaj za uobličavanje trodimenzionalnih oblika i taj proces zvučnog i vizuelnog se odvijao simultano.

Ovoga puta umetnica se opredelila za klasičniji izraz, formu bližu skulpturi, bližu umetničkom objektu, dakle statičnu trodimenzionalnu formu koja je postavljena u prostoru i sa prostorom tvori celinu i ostvaruje, pre svega dimenziju estetskog. Umetnica koristi različite materijale i upravo suprotnosti i različitosti njihovih priroda u kombinaciji jednih sa drugima, doprinose bogatstvu vizuelnog. U pitanju je serija radova sa nazivom „Organika“. Upotreba prirodnih materijala i zadržavanje kroz postupak stvaranja  prirodnih svojstava tih materijala, koje Julijana Protić, stavlja vrlo smisleno u funkciju svoje umetnosti, jedna je od karakteristika.

Izložbu možete pogeladti do 11 decembra.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar