Sezonu Akademskog pozorišta SKC-a „otvara“ predstava „Peščanik“

Nakon uspešnog učešća na festivalima u Šapcu i Nišu, Akademsko pozorište kragujevačkog Studentskog kulturnog centra novu sezonu nastavlja na  matičnoj sceni, sala PMF-a, izvođenjem predstave „Peščanik“ u petak 4 oktobra. Dramatizaciju istoimenog romana Danila Kiša i režiju predstave potpisuje Kostadin Stojadinov. Predstava je premijerno izvedena 2. juna 2018. godine i višestruko nagrađena na Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Novom Sadu.

„Peščanik“ je kolaž slika iz života Eduarda Sama, pokušaj rekonstrukcije očeve ličnosti iz stvarnih i „izmaštanih izvora“. U osnovi Peščanika je igra u kojoj se prepliću očeva sećanja i sećanja na oca, prostori sna i jave, istorija i fikcija, a scena je prostor sukoba onih koji grade sećanje na Eduarda i drugih koji ga sistematski uništavaju. Igra je i svojevrsni citat Eduardovih sećanja, beležaka i pisama što je i „mala, tužna, ništavna ljudska pobeda nad golemim, večnim, božanskim ništavilom“.

Uloge tumače: Aleksa Svilarov, Anastasija Đorđević, Danijela Koturović, Emilija Mihailović, Ilija Ivanović, Jovana Milosavljević, Julija Vučković, Milena Perić, Milica Đorđević, Mina Nešić, Nevena Terzić, Rada Nestorović, Tamara Obrenović, Tatjana Nikolić

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar