Gran pri Međunarodnog salona antiratne karikature pripao Špancu Manuelu Ariagi

Pobednik jubilarnog 20. Međunarodnog salona antiratne karikature „Kragujevac 2019” jednoglasnom odlukom žirija je autor iz Španije Manuel Arriaga. Njemu će pripasti gran pri „Vesnik mira” i novčana nagrada od 1.500 evra koju daruje Međunarodna asocijacija gradova “kurira mira”.

Zlatnu plaketu osvojio je Li Xiaozang iz Kine, Srebrnu Majid Amini iz Irana, a Bronzanu autor iz Italije Andrea Pecchia.

Nagrada gradonačelnika Bidgošća, odlukom žirija, pripala je Nusretu Smailagiću iz Nemačke, a nagrada Ingolštata Huseinu Čakmaku sa Kipra. Jovo Škomac iz Srbije dobitnik je nagrade grada Bielsko – Biala, a Red Halil iz Sirije osvojio je nagradu grada Sirena. Među dobitnicima nagrada koje dodeljuju gradovi pobratimi i prijatelji Kragujevca, su Pavel Konstantin iz Rumunije koji je osvojio nagradu Piteštija i Fahredin Dost Mohamad iz Irana dobitnik nagrade grada Karara.

Inače, na ovogodišnji konkurs prispelo je 1117 karikatura iz 63 države. Tradicionalno, izložba karikatura po izboru žirija biće otvorena 20. oktobra u Muzeju „21. oktobar“ u okviru manifestacije Bdenje, nakon čega Salon kreće na međunarodnu turneju.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar