Zvanično je otvoren tunel „Simplon“ ispod Alpa

Odrubljena je 1536 godine glava Ani Bolen, drugoj ženi engleskog kralja Henrija Osmog, četiri dana pošto je sud „ustanovio“ da je kriva za preljubu i incest.

Prvi put je 1649 godine upotrijebljen naziv „komonvelt“, kojim je Oliver Kromvel označio englesku republiku. Na imperijalnoj konferenciji 1926. usvojen je naziv „komonvelt nacija“, koji se od 1931. koristi umjesto naziva britanska imperija.

Rođen je 1890 godine srpski karikaturista Petar – Pjer Križanić, jedan od rodonačelnika srpske i jugoslovenske karikature, pisac i esejista, jedan od osnivača „Ošišanog ježa“. U Beograd je došao 1922. i zaposlio se u „Novom listu“, a 1923. je prešao u „Politiku“.

Zvanično je 1906 godine otvoren tunel „Simplon“ ispod Alpa između Italije i Švajcarske, dug 19,77 kilometara.

U saobraćajnom udesu 1935 godine poginuo engleski pukovnik Tomas Edvard Lorens, nazvan Lorens od Arabije, arheolog, istraživač, pisac i ratnik. Istakao se u borbama na Bliskom istoku i Saudijskoj Arabiji u Prvom svjetskom ratu, kad je okupio Arape, neprijateljski raspoložene prema Otomanskom carstvu. Spretno koristeći želju Arapa za slobodom, ostvario je mnoge ciljeve britanske kolonijalne politike.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar