Zoran Radovanović : Manipulisanje radničkim beznađem

Kako su prevareni bivši radnici Geoksa u Vranju

Da predsednik Srbije suzama radnika ne veruje već smo pokazali na primeru zaposlenih u valjevskom Krušiku koji i dalje nemaju pravo na lečenje. Blizu 2.500 zaposlenih u Krušiku, u kojem se otpuštanje zaposlenih nastavlja, kao i brojni članovi njihovih porodica ne mogu da se leče, jer im fabrika mesecima ne uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje.

Ovih se dana belodano pokazuje kako vođa manipuliše radničkim beznađem. Septembar polagano promiče i odmiče, a više od 1.100 bivših radnika Geoksa je i dalje na belom hlebu, uprkos obećanjima AV da će najkasnije do 15. ili 20. septembra doći u Vranje sa novim investitorom. Posla u Vranju i tom delu juga Srbije jednostavno nema, opet uprkos vođinim obećanjima da će otpušteni radnici dobiti posao u turskom Teklasu.

Vučić je 5. avgusta u Vladičinom Hanu najavio da najkasnije do 15. ili 20. septembra dolazi u Vranje sa novim investitorom, a da će turski Teklas za dve do tri nedelje preuzeti oko 250 Geoksovih radnika. Teklas bi do marta naredne godine trebalo da zaposli još 600 nekadašnjih radnika italijanske fabrike obuće koja je, nakon što joj je istekao petogodišnji ugovor o subvencionisanju proizvodnje, pokupila prnje i odmaglila sa juga Srbije. Vučić je u Vladičinom Hanu „prijatelju iz Teklasa“ obećao državni orden koji će mu biti uručen 15. februara, na Sretenje, kada Srbija obeležava Dan državnosti.

Nepuna dva meseca docnije, posao u Teklasu dobilo je tek oko 100 od najavljenih 250 radnika, dok je Vučićev prijatelj, generalni direktor Teklasa za Srbiju, podneo ostavku i ostao bez direktorske funkcije i obećanog ordena. Ogorčeni radnici Geoksa poručuju Vučiću da u Vranju više neće dobiti nijedan glas, ali se vođa ne „uzbuđava“ tim povodom, jer je mehanizam izbornih krađa i prevara u minulih 10 godina radikalsko-naprednjačke vlasti u Srbiji doveden do perfekcije.

Doduše, sve i da je Vučić nameravao da 15. septembra poseti Vranje, nije to mogao da učini. Toga dana obeležavan je novouspostavljeni praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Na manifestaciji koja je tim povodom organizovana na Savskom trgu u Beogradu, samozvani (sve)srpski alfa mužjak je u društvu Mila Dodika iz Laktaša i ostalih iz svesrpske nacional-šovinističko-klerikalne menažerije omeđavao Srpski svet, odnosno promovisao recikliranu ideju Velike Srbije, čiji je promoter bio i 90-ih godina prošloga veka.

Osim toga, da je vođa imao koga da dovede u Vranje – on bi ga i doveo. Nevolja je u tome što je ozbiljnih investitora u bespravnoj i teško kriminalizovanoj Srbiji, uprkos obilnim državnim subvencijama koje u proseku iznose i do 10.000 evra po radnom mestu – sve manje. Ne bi AV, da ih ima, onomad zapucao u Svilajnac na otvaranje pogona švajcarske firme Regent lajting u kojoj će biti angažovano nekih stotinu radnika. I ne bi u toj resavskoj varoši obećavao izgradnju obilaznice, dva mosta, kanalizacione i vodovodne mreže, što je oduvek bio ekskluzivni posao lokalnih samouprava. Vreme vođinih demagoških manipulacija polako prolazi, pa otud novi zakon o policiji. Čije je donošenje odloženo za posle izbora, ali bez brige, biće donet. Batina je iz raja izašla. Udri gunju!

Izvor : Peščanik

Piše : Zoran Radovanović

Post Author: Milan

Ostavi komentar