Značaj Mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma

U okviru projekta „Zajedno od ranog uzrasta protiv diskriminacije“ u Kragujevcu je organizovan Okrugli sto posvećen značaju Mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma – kao lokalnog resursa za sprovođenje antidiskriminacionih politika, mera i aktivnosti iz nacionalne strategije i LAP – a za inkluziju Roma.  Grad Kragujevac  jedan je od 36 gradova i opština u Srbiji obuhvaćenih projektom koji finansira Evropska unija, a realizuje Stalna konferencija gradova i opština.

Cilj projekta je jačanje i osnaživanje romske populacije, a naročito mladih Roma kod kojih primećena neka vrsta autodiskriminacije, istakla je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i menadžerka projekta.  Ukupna vrednost projekta je dva miliona evra, od čega je Kragujevac za realizaciju dobio 60 000. Grad Kragujevac je među prvim gradovima koji je imao oformljen Mobilni tim, tako da su kroz projekat unapređeni njegovi kapaciteti. Pored romskog koordinatora, zdravstvenog medijatora i pedagoškog asistenta, uključeni su predstavnici Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje. Edukativnom komponentom i radionicama, projekat je direktno targetirao pripremni predškolski razred i decu nižih razreda osnovnih škola, a indirektno je svakako imao učešće u prevenciji osipanja iz obrazovnog sistema.  Jako važna komponenta je i nabavka posebnih učila za onlajn nastavu, jer je čitava godina zbog pandemije korona virusa otežala pristup takvom vidu nastave, a naročito romskoj deci. Projekat je omogućio edukaciju i roditelja i dece, ali i svih nas u institucijama, pre svega kroz jačanje aktivnosti Mobilnog tima, a samim tim i jačanje romske populacije i izlazak iz jedne ustaljene šeme. Grad Kragujevac može da se pohvali sa 12 visokoškolski obrazovanih mladih Roma i brojnom romskom decom koja sada pohađaju srednju školu.

Govoreći o značaju Božidar Nikolić pridruženi član Mobilnog tima je istakao da je projekat realizovan u partnerstvu sa obrazovnim institucijama OŠ Natalija Nana Nedeljković, PU Đurđevdan i OKZ Romanipen. Tokom minulog perioda odradili smo pet treninga i organizovali  različite događaje, kako bi se na lokalnom nivou upoznala šira javnost i radilo na razvijanju svesti o tome kako i na koji način institucije, a i sami pojedinci mogu da bore protiv diskriminacije i vršnjačkog nasilja. Projekat se realizuje u jako otežanim uslovima, u jeku pandemije korona virusa, tako da nije bilo prilike da se aktivnosti organizuju masovnije, sa više učesnika. I za današnji Okrugli sto zbog epidemioloških mera aktivno učešće je za većinu omogućeno preko ZOOM platforme, što otežava da dođemo do merljivih rezultata projekta, kazao je Božidar Nikolić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar