Žene uspešnije u održivosti biznisa

Grad Kragujevac posebnu pažnju posvećuje ženama preduzetnicama, koje kroz različite programe i projekte realizuju svoje poslovne ideje. Za njih je u okviru programa ,,Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ organizovana radionica s temom podsticaja ženskog preduzetništva.

Podsticanje ženskog preduzetništva je za grad Kragujevac veoma važno, istakao je Dejan Ružić, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije. U toku 2022. godine smo podržali 55 žena preduzetnica, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno oko 12 miliona dinara. U svim našim programima insistiramo na rodnoj ravnopravnosti, a praksa je pokazala da su žene uspešnije u održivosti biznisa, odnosno preduzetničkog posla. Procenat održivosti poslovanja žena preduzetnica je viši nego kod muškaraca i iznosi 68%.

Ono što ovaj projekat treba da iznedri jesu saznanja o tome šta još može da se učini kako bi se ženama preduzetnicama dodatno pomoglo, rekla je Isidora Beraha, naučna saradnica na Institutu ekonomskih nauka iz Beograda.

Želimo da kroz razgovor sa ženama preduzetnicama dobijemo vredne inpute kako da se unapredi podrška. Na osnovu njihovih odgovora, Stalna konferencija gradova i opština će u narednom periodu kreirati podršku koja je ženama najpotrebnija, poručila je Beraha.

Da su žene veoma uspešne kao preduzetnice, potvrda je i da su se tri dame iz Kragujevca ove godine našle među 100 najboljih žena preduzetnica u Srbiji.

Suzana Gorjanac, vlasnica tkačke radionice „Etno stil Gorjanac“ iz Kragujevca, koja se bavi ručnim tkanjem i promovisanjem starih zanata, je jedna od 100 najboljih žena preduzetnica u Srbiji. Ovom prilikom je istakla da je svaki vid podrške značajan s obzirom na to da se ona bavi nekomercijalnim zanimanjem. Podrška u vidu subvencija, ali i u vidu radionica i razgovora nam mnogo znači, rekla je Gorjanac.

Broj žena preduzetnica u Kragujevcu iznosi 2763 ili 32,1% u odnosu na ukupan broj preduzetnika, što je za 8 procenata više u odnosu na republički prosek koji iznosi 24 procenata.

Najveći procenat radi u uslužnim delatnostima, kao što su nega i rekreacija (74%), zatim u oblasti intelektualnih usluga (agencije za konsalting, prevodioci, poreski savetnici i dr., sa 61%), dok su ravnopravne sa muškarcima u oblasti zdravstva (51%) i obrazovanja i vaspitanja (50 %).

Program „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou’’, sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena i ženskog preduzetništva finansira Vlada Švedske, a realizuje Stalna konferencija gradova i opština i Grad Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar