Zdravstveno vaspitni rad u školama

Realizaciju programa iz kalendara javnog zdravlja koje sprovodi Centar za prevenciju Instituta za javno zdravlje Kragujevac, ubuduće će u osnovnim školama, pomoći, za to zaduženi koordinatori, najavljeno je današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije Centra za prevenciju, Zavoda za stomatologiju i grada Kragujevca.

U želji da pomognemo i unapredimo realizaciju programa prevencije zdravlja naših učenika i stanovništva, podržali smo inicijativu Centra i operativno pomogli da se obezbede koordinatori u osnovnim školama sa kojima će komunicirati Zavod za stomatologiju i Institut za javno zdravlje, rekao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje. U prvoj fazi predstavnici ovih zdravstvenih institucija obići će osnovne škole u kojima će održati po jedan čas o prevenciji u trajanju od 45 minuta, a kasnije je predviđen obilazak srednjih škola, najavio je Aleksić.

Zadatak profesionalaca koji se bave zdravstvenim vaspitanjem je da pruže adekvatan kvantum znanja opštoj populaciji sa posebnim osvrtom na vulnerabilnu populaciju u kojoj su i deca i da pokušaju da sve ono što je loše u njihovim stilovima života modifikuju kako bi oni unapredili i očuvali svoje zdravlje. Ovo nije nimalo lako, kazala je Dr Ivana Simić Vukomanović, načelnica Centra za promociju zdravlja, ali ako u toku jednog meseca uspemo to da uradimo kod dva do tri deteta mi smo na dobrom putu. Centar za promociju zdravlja je organizator zdravstveno vaspitnih preventivnih programa, a angažovanje koordinatora, koji su polazna osnova, zatim saradnja sa lokalnom samoupravom, obrazovnim ustanovama, drugim zdravstvenim institucijama, ustanovama socijalne zaštite, nevladinim organizacijama i medijima, neophodna je da postignemo napredak u oblasti javnog zdravlja, poručila je dr Simić Vukomanović.

Grad Kragujevac je vrlo brzo izašao u susret našoj inicijativi, što je jako bitno u našem daljem preventivnom radu, kazao je Miloš Radosavljević iz Centra za prevenciju Instituta za javno zdravlje. Manifestacijama koje organizujemo po kalendaru javnog zdravlja poručujemo da su preventivni pregledi najznačajniji za očuvanje zdravlja stanovništva, počev od najmlađih do najstarijih, a grad nam je omogućio da imamo koordinatore čiji će zadatak biti da u svojim školama nastave da realizuju program Instituta za javno zdravlje i da nam daju povratnu informaciju. Za njih će, kao što je i za nas, to biti jedna novina, ali će se Centar za promociju truditi da im maksimalno pomogne i olakša sve nedoumice. Cilj nam je, objašnjava Radosavljević, da našim programom, u isto vreme, budu obuhvaćene sve škole na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, čime ćemo imati veći obuhvat dece i više realizovanih aktivnosti.

O oralnom zdravlju govorila je dr Jelena Klačar, načelnica preventivnog centra dečije stomatologije, koja je istakla da se najveći deo vremena tokom rada bave patologijom, odnosno lečenjem oboljenja, a cilj je da sprečimo njihov nastanak. Da bismo to uspeli moramo zajedničkim snagama da osmislimo način kojim ćemo uspešno skrenuti pažnju deci na oralno zdravlje i preventivu. Potrebno je da probudimo kolektivnu svest da su u dečijem dobu neophodna prava znanja za implementaciju zdravih navika kada je reč o higijeni, ishrani i formiranju stava o zdravom stilu života. Decu želimo da osnažimo da budu dosledna i izgrađuju dobre vrednosti, i da im pomognemo da shvate da je lepota u zdravlju i prirodnosti, poručila je dr Klačar.

Post Author: Milan

Ostavi komentar