Zdravljem, mladošću, lepotom, tradicijom i kulturom protiv cigareta

Na platou ispred Skupštine grada održana je manifestacija povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, koja za cilj ima podizanje svesti naših sugrađana o štetnim i opasnim posledicama konzumiranja cigareta.

Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu kazala je da ovom manifestacijom mi pokazujemo da možemo i na ovaj način – zdravljem, mladošću, lepotom, tradicijom i kulturom da ukažemo na globalni problem i skrenemo pažnju javnosti na zdravstvene posledice upotrebe duvana i duvanskih proizvoda.

Dr Damnjanović je istakla i ekološke, ali i ekonomske, privredne probleme koji su posledica konzumiranja cigareta. Svetska globalna kampanja, pored negativnog zdravstvenog uticaja, ističe i činjenicu da se godišnje preko četiri i po triliona opušaka baci u našu životnu sredinu. Duvan se najviše proizvodi u zemljama u razvoju i godišnje se preko tri i po hektara šuma iskrči kako bi se on proizvodio na zemljištu na kojem više nijedna kultura niti usev ne mogu biti proizvedeni.

U ime Grada se zahvaljujem svim partnerima i saradnicima, pre svega Institutu za javno zdravlje i svim zdravstvenim ustanovama, GO Crvenog krsta, Medicinskoj školi sa domom učenika „Sestre Ninković“, a najviše i od srca hvala predškolskim ustanovama i osnovnim školama, gde se od najranijeg uzrasta naši mladi vaspitavaju i uče zdravim stilovima života, fizičkoj aktivnosti, dobročinstvu, humanosti i ljubavi, odnosno, svemu onome što krasi našu tradiciju i naš rod, poručila je dr Damnjanović.

Podaci su zabrinjavajući, kazao je Miloš Radosavljević, koordinator za preventivne aktivnosti Instituta za javno zdravlje. U istraživanjima koja su sprovedena 2019. godine, jasno se pokazuje trend porasta konzumacije duvana među mladima, ali i među trudnicama. Nažalost, i u našoj zemlji gotovo trećina stanovništva puši svakoga dana više od dvadeset cigareta. Preko 15 hiljada prevremenih smrti su u našoj zemlji posledica upotrebe duvana, dok na globalnom nivou taj broj premašuje osam miliona.

Post Author: Milan

Ostavi komentar