Zbog pandemije budžet Kragujevca ostao bez 300 miliona dinara

Član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić rekao je da se ukupan pad očekivanih prihoda i primanja grada Kragujevca procenjuje na oko 300 miliona dinara, što je ocenio kao direktnu posledicu uvođenja vanrednog stanja zbog korona virusa i smanjene društvene i ekonomske aktivnosti.

Stanišić je za agenciju Beta rekao da će pad prihoda zbog odlaganja plaćanja poreza na zarade za narednu godinu, jedne od državnih mera za pomoć privredi, biti više od 100 miliona dinara.
Stanišić je ocenio da će, s druge strane, ukupan pad umanjiti prihodi koji će biti realizovani u „nešto većem obimu od planiranog“, od poreza na imovinu, kao i prihodi od naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine.
“Na osnovu projekcija na bazi dosadašnjeg ostvarenja, očekivani prihodi i primanja budžeta grada Kragujevca u 2020. godini iznose oko 70 posto od planiranih”, rekao je Stanišić.
Prema njegovoj oceni, grad Kragujevac uredno izmiruje sve svoje tekuće obaveze – prema kreditorima, dobavljačima, predškolskim ustanovama, školama, zdravstvenim i ustanovama kulture, javnim komunalnim preduzećima i preduzećima čiji je osnivač.
Stanišić je naveo da će, očekivano, u uslovima smanjenih prihoda, i realizacija rashoda biti na nižem nivou od planiranog, pa se jedan deo investicija neće sprovesti do kraja ove godine.
On je naveo da se radi o onim investicijama čija realizacija nije ni započeta ili čija je realizacija usporena usled epidemije, pa se njihov završetak očekuje naredne godine.
“I pored toga 2020. godina će biti godina u kojoj je realizovano više investicija nego prethodne”, kazao je Stanišić.
Prema njegovim rečima zbog svih „nepredviđenih okolnosti“ u ovoj godini, postoji potreba za rebalansom gradskog budžeta za 2020. godinu.
Budžet će, kako je rekao, rebalansom biti značajno smanjen i upodobljen sa realnim stanjem. Stanišić je dodao da kako se još uvek ne vidi jasno kraj pandemije, u istom pravcu idu i planovi za 2021. godinu i da se očekuje da će budžet za narednu godinu biti manji od planiranog u 2020. godini, ali veći u odnosu na rebalans.
Stanišić je kazao da je namera da se za 2021. godinu napravi realan budžet, bez „spiska lepih želja“ na strani rashoda i bez nerealno visoko planiranih prihoda.
“S druge strane, imajući upravo u vidu otežanu ekonomsku aktivnost u uslovima epidemije, budžet mora biti razvojan, odnosno usmeren na poboljšanje privrednog ambijenta i povećanje ukupne investicione aktivnosti u Kragujevcu”, rekao je Stanišić.
On je zaključio da postizanje tog cilja u uslovima neizvesnosti predstavlja „veliki izazov“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar