Završeno prebacivanje srpske vojske na Krf

Rođen je 1842 godine srpski filozof i pisac Milan Kujundžić Aberdar, jedan od prvih profesora filozofije na beogradskoj Velikoj školi, član Srpske kraljevske akademije, predsednik Skupštine i ministar prosvete. Studirao je u Beču, Minhenu i Parizu, diplomirao u Oksfordu. Dela: „Kratki pregled harmonije u svetu“, „Ide li svet na bolje ili na gore?“, „Filozofija u Srba“, „Šta je i koliko u nas urađeno na lođici?“, spev „Srpski patrijarh“, balada „Nevesta hajdukova“.

U Srbiji je 1862 godine zakonom uvedena advokatura. Ranije su stranke pred sudom zastupali iole pismeni ljudi, mahom činovnici, jer advokata nije bilo.

U Prvom svetskom ratu 1916 godine završeno je prebacivanje na Krf glavnine od oko 140.000 srpskih vojnika. Početkom januara, prve srpske jedinice su dospele do Skadra, gde je trebalo da ih prihvate saveznički brodovi, koji se nisu pojavili, pa su, zbog mrcvarenja duž močvarnog albanskog primorja tokom dodatne golgote od 160 kilometara od Skadra do Valone, vojnici masovno umirali od gladi i iscrpljenosti. Od 23. januara do 23. marta 1916. u Krfskom zalivu je sahranjeno 4.847 srpskih vojnika i oficira.

U prvoj vojnoj akciji za 45 godina postojanja Severnoatlantskog pakta (NATO) američki borbeni avioni oborili su 1994 godine četiri srpska aviona nad Bosnom.

Šiptarski teroristi su 1998 godine na Kosovu i Metohiji, u napadima iz zasede kod Glogovca i Srbice, ubili četiri srpska policajca, a u odgovoru na napade policija je usmrtila 16 i uhvatila devet terorista.

Post Author: Milan

Ostavi komentar