Završen stečaj nedeljnika „Svetlosti“: Novinari ostali bez plata, dug vraćen samo Poreskoj upravi

izvor Cenzolovka, autorka Violeta Glišić

Stečaj nad akcionarskim društvom koje je izdavalo kragujevački nedeljnik „Svetlost“, najstariji štampani medij južno od Save i Dunava, završen je posle sedam godina. Završno ročište održano je 14. jula i čeka se da sud donese zaključno rešenje kojim će se stečajna masa izbrisati iz registra Agencije za privredne registre.

Međutim, postoje i oni kojima zarada nije isplaćivana punih godinu dana. Svakom od njih Svetlost duguje oko pola miliona.

Jedini dug koji je ovo preduzeće isplatilo posle proglašenja bankrota i prodaje imovine jeste nešto više od 918.000 dinara Poreskoj upravi, koja je bila poverilac prvog isplatnog reda. Novca nije bilo dovoljno za isplatu kompletnog duga, pa je Poreska uprava ostala nenamirena za 15.853 dinara.

Tokom sedam godina stečajnog postupka novca je ipak bilo za isplatu naknade troškova stečajnog upravnika (1,3 miliona), knjigovodstvenih usluga i usluga advokata, raznih taksa i sudskih troškova.

Zanimljivo je da je novac plaćan i po osnovu ugovora o delu – nešto više od 500.000 dinara, kao i da je isplaćena „preliminarna nagrada“ za rad stečajnog upravnika od 486.000 dinara. Nagrada je uobičajena u ovakvim postupcima,  ali svi ti isplaćeni troškovi ostavljaju gorak ukus u ustima radnika Svetlosti kojima nije vraćen ni dinar duga.

Sveukupno, od novembra 2014, kada je otvoren stečaj, do kraja prošle godine, kada je vršen presek stanja, potrošeno je na razne troškove stečajnog postupka skoro devet miliona dinara.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar