Zastavina ambulanta 31. decembra izlazi iz kovid sistema

Zahvaljujući stabilnoj epidemijskoj situaciji i smanjenju broja novozaraženih, Zastavina ambulanta 31. decembra izlazi iz kovid sistema. Odluka je doneta na sednici Štaba za vanredne situacije, na kojoj je pored ostalog, razmatrana aktuelna epidemijska situacija u gradu.

Tokom novembra i decembra beležimo značajan pad novoinficiranih, a u stukturi obolelih i dalje dominiraju nevakcinisane osobe, istakao je Dragan Vasiljević direktor Institita za javno zdravlje. Trenutno se u izolaciji nalazi oko 800 ljudi, ali i taj broj značajno pada. Tokom prethodne nedelje u osnovnim školama 20 učenika i četiri nastavnika bilo je pozitivno na kornavirus, tako da četiri odeljenja rade po kombinovanom modelu, a dva dva imaju nastavu na daljinu. U srednjim školama, samo tri odeljenja rade po kombinovanom modelu.

Smanjuje se postepeno pritisak i na Univerzitetski klinički centar gde je trenutno hospitalizovano 103 pacijenta. Prema rečima Predraga Đurđevića zamenika direktora UKC, ukupni posteljni fond za kovid pacijente je 353, što znači da je popunjeno 29 posto kapaciteta. Većina pacijenata je sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom, a više od 60 posto je nevakcinisanih.

Situacija je značajno povoljnija i u Domu zdravlja. Tokom oktobra pregledano je 13 286 pacijenata, u novembru 9700, a u prvih 20 dana decembra 4900 pacijenata, kazala je zamenik direktora Slavica Lončar.

Što se tiče vakcinacije do sada je dato 84 489 prvih i isto toliko drugih doza, dok se interesovanje za buster dozu povećalo u prethodnim mesecima.

Preostaje nam samo da i dalje vodimo kampanju u korist vakcinacije, koja je pored pojačane higijene, distance i zaštitne maske jedino rešenje u borbi protiv koronavirusa.

Pojačan nadzor nad primenom protivepidemijskih mera počeo je 25. oktobra tako da je do sada obavljeno 5016 inspekcijskih kotrola. Preventivno se delovalo 85 puta, a izrečeno je 80 prekršajnih naloga uglavnom zbog nenošenja maske u zatvorenom prostoru, do kažnjavanja kovid redara ili preduzetnika. U tom periodu, podsetila je Zorica Avramović načelnica Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju grad Kragujevac nagrađen je kao najbolja jedinica lokalne samouprave za izuzetan doprinos u primeni protivepidemijskih mera od strane Republičke koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

U susret predstojećim praznicama, u periodu od 25. decembra do 14. janura Avramović je najavila i pojačan inspekcijski nadzor nad pirotehničkim sredstvima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar