Zasedao Krizni štab – nema ublažavanja mera, broj zaraženih i dalje visok

Zavšena je sednica Kriznog štaba, na kojoj se analizirala postojeća epidemiološka situacija. Odlučeno je da nema novih mera

To znači da ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni. Takođe, doneta je i posebna odluka na zahtev Ministarstva prosvete u vezi s ocenjivanjem đaka, a na snagu stupaju i nova pravila za ulazak u Srbiju.

Član Kriznog štaba Zoran Gojković, koji se nakon sastanka obratio medijima, izjavio je da i dalje imamo veliki broj zaraženih građana i da se taj broj povećava. To znači, kaže, da su sve mere koje imamo doprinele da nemamo nagli skok novozaraženih. Ipak, taj broj je i dalje veliki, što znači da sve mere ostaju i da moramo da se svi vakcinišemo, rekao je on.

Prema njegovim rečima, analiziran je i zahtev Ministarstva prosevete da se u školama obavlja ocenjivanje i to će detaljnije danas biti precizirano uredbom Vlade .

Analiziran je i ulazak građana u Srbiju i odlučeno je da svi građani Srbije koji su potpuno imunizovani mogu da uđu u Srbiju bez PCR testa. Isto važi i za one koji nisu državljani Srbije. To znači da su primili dve doze Fajzerove vakcine, dve doze kineske Sinofarmove ili dve vakcine sputnjik V. Za Astrazenekinu ekvivalent je jedna vakcina, objasnio je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je rekao i da sve zavisi od nas, odnosno ukoliko se budemo pridržavali mera, pre će se ova epidemija završiti.

Na pitanje kada je sledeća sednica i presek stanja, Gojković kaže da se dnevno sve razmatra i da će javnost biti obaveštena o sledećoj sednici do kraja ove sedmice.

Gojković je ponovo apelovao na vakcinaciju: „Razboleće se ljudi od drugih bolesti i za njih je poruka, kao i za sve građane – molimo vas da se vakcinišete. Ako se to desi, smanjićemo udeo bolesnih u populaciji, smanjiće se epidemiološke mere i vratiće nam se neki vid normalnosti“, zaključio je on.

Post Author: Milan

Ostavi komentar