Zapošljavanje Roma i Romkinja važno državno i lokalno pitanje

Zapošljavanje Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, informisanje poslodavaca da se uključe u aktivnosti koje će država Srbija i grad Kragujevac intenzivno sprovoditi u narednim mesecima, bile su teme sastanka državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Stevana Gligorina i članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordane Damnjanović.

Pitanje učešća Roma u javnom političkom životu u Srbiji, njihove ravnopravnosti i poštovanja ljudskih prava u kontekstu “Srbija 2025”, veoma je važno pitanje na kome mora da se radi kroz veću edukaciju mladih Roma, kako bi prvo završili srednju i visoke škole, a potom i da se više uradi na podsticanju zapošljavanju Roma. Na otvaranju prvog predstavništva Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu, gde je i sedište Fonda za obrazovanje Roma, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su Romi potencijal Srbije. Država će zbog toga mladim talentima pružiti šansu i zaposliti 100 Roma u javnoj administraciji, a preko programa „Barvalipe“ na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu pripremiti još 100 mladih visoko obrazovanih za posao. Time kazao je predsednik Vučić, a podsetio državni sekretar Gligorin, ne pokazujemo da samo brinemo o marginalizovanim grupama, već hoćemo da pokažemo da ti ljudi mogu da daju veliki doprinos boljem radu naše administracije i da u budućnosti od njih možemo da učimo i crpimo ogromnu energiju.

Imajući u vidu da Romi čine između 9 i 12 odsto radno sposobnog stanovništva, zapošljavanje Roma je značajno za državu jer će time rasti i BDP, zbog čega je predsednik i pokrenuo inicijativu za njihovo ubrzano školovanje, dokvalifikacije i prekvalifikacija ujedno i razgovore sa predstavnicima privatnih, javnih i državnih kompanija o potrebama i mogućnostima za zapošljavanje Roma, kazao je Gligorin.

Izražavajući zadovoljstvo zbog inicijative predsednika za rešavanje pitanje zapošljivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa, među kojima su i žene žrtve porodičnog nasilja i mladi koji izlaze iz hraniteljskih porodica, dr Damnjanović je kazala da grad Kragujevac po ovim pitanjima ima dobru saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, civilnim sektorom a nedavno je sklopljen Sporazum za Fondom za obrazovanje Roma, što će doprineti da se inicijativa uspešno i sprovede. S obzirom na to da je neophodno senzibilisati poslodavce za zapošljavanje Roma i Romkinja, ona je najavila sastanak sa predstavnicima privatnih kompanija za 28. decembar, na kojem će ih informisati o problemu zapošljivanja Roma i upoznati sa mogućnostima i aktivnostima države i grada Kragujevca po pitanju edukacije i zapošljavanja naših sunarodnika.

Post Author: Milan

Ostavi komentar