Zakazana 19. redovna sednica Skupštine grada za 2. septembar

Nakon kolegijuma sa šefovima odborničkih grupa, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović zakazao je 19. redovnu sednicu gradskog parlamenta za 2. septembar.

Narednog petka odbornici će, pored ostalog, razmatrati finansijske izveštaje javnih i javno – komunalnih preduzeća i privrednih društava čiji je osnivač grad, kao i predloge odluka o davanju saglasnosti na raspodelu dobiti brojnih privrednih društava koja su po svojim završnim računima za 2021. godinu iskazala dobit koja se kreće od 65 000 dinara u Radio televiziji Kragujevac pa do 123 miliona koliko iskazuje Privredno društvo FK Radnički 1923. Takođe, na dnevnom redu naći će se i set odluka vezanih za ustanove kulture, u kojima se osnivačka akta usklađuju sa zakonom o kulturi, po pitanju izbora direktora, kao i broja i izbora članova upravnih i nadzornih odbora.

Kada su u pitanju odluke iz oblasti kulture, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović je izdvojio Pozorište za decu koje menja naziv u Pozorište za decu i mlade. Naime, stručne službe su procenile da repertoar koji se tiče mladih uzrasta od 14 do 21 godine, kada je u pitanju pozorišna umetnost, nije dovoljno kvalitetan, tako da će se sada Pozorište za decu i mlade baviti upravo tom populacijom.

Pored toga, Narodni muzej promeniće naziv u Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu. On će, pojasnio je Petrašinović, pod svojom ingerencijom imati sve narodne muzeje koji se nalaze na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, a ono što je takođe bitno je da će sada direktora Narodnog muzeja Šumadije u Kragujevcu imenovati resorni ministar.

Kada su u pitanju privredna društva i javna preduzeća koja su ostvarila dobit po završnim računima za 2021. godinu, Gradsko veće kao nadležan organ je dalo saglasnost da u skladu sa članom 20. Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2021. godinu, 50 posto viška prihoda u odnosu na rashode odnosno suficita koji su iskazala privredna društva ili javna preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac, neće biti u obavezi da uplate na račun Grada, već će ta sredstva moći da koriste za finansiranje svojih osnovnih sredstava, nabavku materijala i opreme kako bi svoj rad i svoje aktivnosti učinili boljim i kvalitetnijim.

Kroz dopunu dnevnog reda 19. redovne sednice očekujemo da dođu odluke iz oblasti izbora, imenovanja i postavljenja, kazao je Petrašinović i dodao da će u radu ove sednice učestvovati i narodni poslanici iz Kragujevca koji su izabrani u republički parlament na izborima održanim početkom godine. Pored narodnih poslanika koji već imaju odborničke mandate Biljane Ilić – Stošić, Veroljuba Stevanovića i Nikole Nešića, očekujem da aktivno učestvuju u diskusiji Nataša Jovanović i Dalibor Jekić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar