Za investitore nove obaveze o komunalnom redu

Grad Kragujevac ubrzano raste i razvija se, a u prilog tome govori i činjenica da je u protekle tri godine izdato preko hiljadu građevinskih dozvola za stambene i poslovno-stambene objekte, kazala je u izjavi za RTK, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti koja je istakla da su u skladu sa tim a zbog povećanja bezbednosti građana i uređenosti grada, donete izmene i dopune Odluke o komunalnom redu. Prilikom donošenja izmene i dopune ove odluke rukovodili smo se najčešćim primedbama i sugestijama naših sugrađana, dodala je ona i istakla da od jula kada su usvojene izmene i dopune, komunalna inspekcija vrši pojačan nadzor nad poštovanjem odredbi. Trenutno su predmet kontrole 43 aktivna gradilišta u užem centru grada. Nakon popisanih gradilišta popunjene su ček liste o ispunjenosti obaveza investitora o komunalnom redu i urađeni zapisnici o zatečenom stanju. Trenutno  se rade rešenja kojim se nalažu mere i rokovi za postupanje. Procenjuje se da će najduži rokovi biti za postavljanje ograda, a najkraći za deponovanje otpada i podnošenje zahteva za privremeno zauzeće javne površine. Po isteku rokova vršiće se kontrolni pregled a ukoliko se utvrdi da neka od naloženih mera ne bude realizovana, podnosiće se prekršajni nalozi. Odlukom je predviđeno 19 obaveza i za svako suprotno postupanje predviđena je kazna u iznosu od 50 hiljada dinara za pravno lice, kazala je Angelovska.

Angelovska je navela samo neke od obaveza investitora kako bi tokom gradnje više vodili vode računa i doprineli boljoj uređenosti grada, javnih površina, izgledu i bezbednosti gradilišta.

Investitori imaju obavezu da oko svojih gradilišta postave ogradu koja mora da bude od čvrstog materijala, statički stabilna i koja ne sme da bude transparentna. Ako se postavlja gradilišna skela preko nje  mora da se postavi zaštitni prekrivač, ako su skela i ograda vidljive sa javnih površina mora biti u urednom i čistom stanju, objašnjava Angelovska, članica GV. Izmenom i dopunom Odluke predviđeno je da skelom ili ogradom investitor može da zauzme javnu površinu do metra od parcele na kojoj gradi i to na osnovu odobrenja i uz obaveznu skicu, odnosno 1, 6 metara slobodnog trotoara za pešake. Ako investitor načini štetu na javnoj površini skelom, ogradom ili težinom građevinskih mašina, mora odmah da je sanira i vrati u uredno i prohodno stanje. Do sada su investitori imali obavezu da građevinski otpad i šut deponuju u specijalizovane, iznajmljene kontejnere ili ga odmah odlože na deponiju. Kako bi bilo još preciznije propisano je da investitori,  građevinski šut ili otpad ne bacaju u kontejnere namenjene za odlaganje otpada građana.

Očekujem saradnju investitora jer svi imamo isti cilj a to je lepši, uređeniji i sigurniji grad Kragujevac. Ukoliko ne budemo naišli na razumevanje od strane investitora bićemo prinuđeni da povećamo novčane kazne, zaključila je Maja Angelovska, članica GV.

Post Author: Milan

Ostavi komentar