“Vratimo (se u) grad” – nova kampanja Res Publike

Udruženje građana Šumadijski centar za građanski aktivizam Res Publika pokrenulo je kampanju “Vratimo (se u) grad”, jer, kako navode iz te organizacije, žele da poruče da i od nas, građana, zavisi kako će Kragujevac izgledati, razvijati se i živeti.

“Sudbina našeg grada nije isključivo u rukama onih koji su u poziciji da odlučuju na lokalnom i republičkom nivou”, poručuju iz Res Publike.
Nedavno urušavanje dela Gradske tržnice, jednog od najvrednijih arhitektonskih zdanja u Kragujevcu, kao da je na trenutak prenulo iz sna pospane građane.
Ovaj događaj izazvao je burne reakcije, a sem pozivanja na odgovornost nadležnih, u javnosti je pokrenuta i diskusija o planovima za uređenje grada i opravdanosti urbanističkih rešenja koja su omogućila izgradnju podzemne garaže u centralnom delu ambijentalne celine „Miloševog venca“. Za Gradsku tržnicu je, međutim, tada već bilo kasno, pošto je građevinskim radovima i urušavanjem dela objekta njen izgled nepovratno izmenjen, a namena za duži period nepromenjena. Ali ovaj slučaj važan je kao opomena, odnosno poruka građanima da je neophodno da budno prate dešavanja u svom gradu, da imaju prava da se predlozima uključe u odlučivanje o njegovom izgledu i funkcionisanju, da iskažu svoje stavove, obrazlože potrebe i eventualna neslaganja i tako utiču na odluke gradske uprave.
“Društvene mreže su već dugo glavno i gotovo jedino mesto za izlive nezadovoljstva stanjem u gradu, koji se prema tvrdnjama Kragujevčana i Kragujevčanki, polako, ali sigurno, pretvara u palanku. U prilog tome, obično se prilažu fotografije ulica punih rupa, raskopanih trotoara, zaraslih zelenih površina, napuštenih gradilišta, neosvetljenih naselja…. Činjenica je i da poslednjih godina Kragujevac mimoilaze svi veliki infrastrukturni projekti, kao i da duže od 15 godina traje izgradnja saobraćajnice duge dvadesetak kilometara koja treba da nas poveže sa Koridorom 10. U javnosti preovladava mišljenje da je na delu marginalizacija četvrtog po veličini grada u Srbiji, važnog univerzitetskog i privrednog centra i neopravdano guranje u zapećak nekadašnje prestonice, u kojoj su postavljeni temelji moderne srpske države”, ocenjuju u Res Publici.
Kampanjom “Vratimo (se u) grad” ta organizacija poručuje ga su gradu potrebni aktivni građani, informisani i spremni da doprinesu njegovom napretku.
“Namera nam je da ih ohrabrimo da se uključe, da izraze svoje stavove, da predlozima i inicijativama zajedno gradimo bolje mesto za život, da štitimo svoje bogato nasleđe i stvaramo zaostavštinu za buduće generacije. Mi treba da budemo čuvari našeg grada, da motrimo na poteze vlasti i utičemo da radi odgovornije, transparentnije i u najboljem interesu naše lokalne zajednice. Grad je naš! Baš zato, šta možemo da uradimo za njega?”, poručuju iz Res Publike.

Post Author: Milan

Ostavi komentar