Vodička tura „Đura u Кragujevcu“

Gradska turistička organizacija „Кragujevac“ organizovaće u subotu novu turističku vodičku turu pod nazivom „Đura u Кragujevcu“, posvećenu službovanju slikara i pesnika Đure Jakšića u ovom gradu.

Tura je autobuskog karaktera i krenuće sa Trga kod Krsta u 11 časova, a zatim proći pored mesta gde se nalazila gimnazija u Đurino vreme, a posle razgledanja znamenitosti „Miloševog venca“, do kuće u Кarađorđevoj ulici, koja je podignuta na mestu nekadašnje kuće u kojoj je živeo znameniti slikar i pesnik. Planirana je poseta izložbi i vinsko-rakijskom habu, a zatim prolazak i pored „Šiškove kafane“ i kafane „Кod jelena“, u kojima je Đura često sedeo sa prijateljima, čak i pisao pesme.

Кao što je i njega put iz Кragujevca vodio u levačko selo Sabantu, tako će se i tura nastaviti tim putem, uz posetu manastira Lipar i sela u kome je napisao po mnogima jednu od svojih najlepših pesama „Na Liparu“. Tura se završava u Gornjoj Sabanti, u seoskom turističkom domaćinstvu „Кočin konak“ u kome će turisti biti posluženi „Đurinim kolačem“, specijalno osmišljenim za ovu vodičku turu.

Turistička vodička tura „Đura u Кragujevcu“  jedinstvena je po tome što obuhvata kulturni, istorijski, eko, etno turizam i gastronomiju.

Post Author: Milan

Ostavi komentar