Voda je život, voda je hrana-sačuvajmo svaku kap!

Moto obeležavanja Svetskog dana hrane u organizaciji JKP Šumadija u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Domom zdravlja Kragujevac , GO Crvenog krsta i TUŠ ’’Toza Dragović’’ je ‘’Voda je život, voda je hrana-sačuvajmo svaku kap’’. Cilj humanitarne i edukativne manifestacije održane u Tržnici na Aerodromu, pored doniranja namirnica i hrane za Narodnu kuhinju Crvenog krsta,  je i podizanje svesti građana o značaju vode i njene ugroženosti, ali i podsticanje lične i kolektivne  odgovornosti za očuvanje prirodnog resursa.

Na umanjenje dostupnosti vode i njenog kvaliteta utiču brojni faktori kao što je porast broja stanovnika, zagađenost, urbanizacija i zato je važno istaći značaj održivog upravljanja vodama i o vodenim resursima voditi računa na svim nivoima. Grad Kragujevac kao odgovorna lokalna samouprava deo je projekta Čista Srbija koji je koncipiran na zaštiti voda i zemljišta u cilju smanjenjenja zagađenja zemljišta, reka i jezera u Srbiji ali i očuvanja pijaće vode, rekla je Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti.

Ona je apelovala na građane na ličnu i kolektivnu odgovornost očuvanja prirodnog resursa, štednjom vode ali i pravilnim odlaganjem smeća, učešćem na akcijama čišćenja korita reka i jezera, kako bismo doprineli zajedničkom cilju očuvanja dragocenog resursa, poručila je Angelovska.

Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Kragujevac, obezbedili su preventivne preglede, merenje šećera i pritiska sugrađanima, predavanja za  mališane predškolskih ustanova o značaju zdrave ishrane i očuvanja resursa vode.

Sve namirnice i hrana koje su donirali zakupci Tržnice na Aerodromu namenjene su Narodnoj kuhinji  Crvenog krsta u kojoj sednevno obezbeđuje 870 obroka. Sutra, 17. oktobra na Svetski dan borbe protiv siromaštva ovim donacijama biće obogaćeni obroci korisnicima Narodne kuhinje, rekla je Agata Živojinović iz GO Crveni krst i zahvalila se svim zakupcima na doniranju namirnica.

Svetski dan hrane jedan je od najvažnijih datuma u Kalendaru zdravlja i obeležava se od 1981. godine u preko 150 zemalja sveta. Za datum obeležavanja uzet je dan osnivanja Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu UN.

Post Author: Milan

Ostavi komentar