Video nadzor u Kragujevcu krenuo sa 6 kamera, ostale do kraja godine

Sistem video nadzora u Kragujevcu trenutno je u fazi testiranja. U rad je pušteno šest kamera. Nakon toga sledi takozvana kalibracija sistema koji bi u punom kapacitetu trebalo da profunkcioniše krajem godine.

Reč je o projektu koji se finansira sredstvima od naplaćenih saobraćajnih kazni. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja grad je u obavezi da 30 posto tih sredstava opredeli za podizanje bezbednosti saobraćaja.
Rezultat toga je projekat video nadzora u vrednosti 26,9 miliona. On podrazumeva 37 kamera, od kojih su 26 već postavljene na autobuskim i taksi stajalištima.
“Njihov primarni zadatak je da nadgledaju bezbednost saobraćaja na tim mestima zato što tu ima dosta uključenja i isključenja iz saobraćaja, a s druge strane da kontrolišu i nelegalan linijski taksi prevoz putnika. Sistem je automatizovan i ima mogućnost da automatski očitava tablice i na osnovu tog podatka kreira prekršajne prijave”, pojasnio je Vladimir Dobi član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Preostalih 11 kamera koje su takođe postavljene u gradu služiće za nadgledanje opšte bezbednosti saobraćaja, u smislu gužve u saobraćaju ili saobraćajnih nesreća i prekršaja.
Celokupan sistem video nadzora razvija se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.
“S obzirom na to da mi kao gradska uprava nemamo pravo da se bavimo takvim poslovima, nakon puštanja u rad, sistem predajemo na upravljanje MUP– u koji će nam dostavljati informacije vezane za komunalne delatnosti u nadležnosti grada”, istakao je Dobi.
Realizacija tog projekta, takođe u saradnji sa MUP– om, biće nastavljena i naredne godine. Reč je o postavljanju pet kamera koje će biti namenjene kontroli brzine. Vrednost projekta je između 45 i 50 miliona dinara. U toku je izrada idejnog rešenja i definisanje lokacija u gradu. Grad planira da sa tim projektom aplicira kod Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj kako bi obezbedio bar polovinu potrebnih sredstava.

Post Author: Milan

Ostavi komentar